STARI GRAD! Pušina se odrekao pozicije i benefita u Općini zbog moralnog kodeksa

Kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Stari Grad dr. Jusuf Pušina tokom gostovanja u emisiji Sarajevska špica na TV Sarajevo, iznio je niz prijedloga za revitalizaciju ove lokalne zajednice. U umjerenom i zdravom tonu je ukazao i na nedostatke koji su evidentni u ovoj općini.

U toku TV gostovanja, dr. Pušina je naveo jedan lični primjer koji treba biti zakonitost za sve koji se bave javnim poslovima. Prije nekoliko godina dao je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad jer, kako je kazao, nije htio da učestvuje u nezakonitim i netransparentnim aktivnostima. Bivši ministar u Vladi Republike Bosne i Hercegovine jedan je od rijetkih dužnosnika u BiH koji je odustao od mnogih benefita iz moralnih razloga, jer nije htio biti dio bilo kakvog sistema koji generiše i toleriše nezakonitosti. Pušina je ovdje bio neodređen u smislu adresiranja odgovornosti za spomenuta nedopustiva djelovanja, ali može se pretpostaviti da je se to odnosi na aktuelnu općinsku administraciju.

Kao prvu stvar koja ide naruku dr. Pušini, a koju će teško oprostiti stanovnici Starog Grada, jeste što je aktuelni načelnik ove specifične lokalne zajednice Ibrahim Hadžibarić, iako sa skromnim kapacitetom u Skupštini Kantona Sarajevo, bio dio političke fronte koja je organizirala LGBTIQ paradu u Sarajevu. S obzirom na sastav stanovništva, ali i na kulturno-historijske karakteristike Starog Grada, te da je to sredina koja odiše islamskim karakterom, vjerovatno da će ta činjenica biti politički kobna za Hadžibajrića.

Podsjetimo, dr. Pušina je bio jedan od najbližih saradnika rodonačelnika obnove bosanske nezavisnosti i reafirmacije bošnjačkog identiteta Alije Izetbegovića, a Hadžibajrić uživa povjerenje i podršku Predraga Kojovića. Pogledajte video!

“Općina Stari Grad je najveći muzej na otvorenom, ali nažalost u periodu koji je iza nas došlo je do devastacije njenih sadržaja,” rekao je kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Stari Grad Jusuf Pušina tokom gostovanja u emisiji Sarajevska špica na TVSA. Tokom intervjua istakao je da je neophodno napraviti projekte socijalne zaštite za svakog stanovnika ove općine a pogotovo djece koja su budućnost i nasljednici onog što ostavljamo iza sebe. U nastavku pogledajte gostovanje u ovoj emisiji.

Posted by Jusuf Pušina on Saturday, September 19, 2020

1+