Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Negator genocida Čedomir Antić i ljubitelj Handkea Bazdulj usred Sarajeva

Nevladina organizacija “ProEduca” iz Banjaluke organizirala je u Sarajevu festival “Sloboda narodu” koji je trajao 17., 18. i 19. juna 2021. g. Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH je glavni pokrovitelj. Zbrda – zdola, ukratko je opis sadržaja i tema ovog trodnevnog skupa. Najviše za oko je zapalo gostovanje Čedomira Antića iz Beograda, tvrdokornog negatora genocida. Nevjerovatna je smjelost takvog zlobnika dovesti u glavni grad BiH.

Osim ove Bošnjacima nedrage ličnosti, svoje mjesto u Sarajevu u okviru festivala dobio je i zloglasni Muharem Bazdulj, inače ljubitelj ljubitelja Slobodana Miloševića i još jednog negatora genocida Petera Handkea.

Tu nije kraj ovom velikosrpskom nizu. U Sarajevu je došao još jedan negativan lik, Vuk Bačanović. Bio je moderator skupa. Poznat je po različitim uvredama upućenim Bošnjacima i negiranju činjenica koje se vežu za njihovu žrtvu.

Poražavajuće je što su na ovom skupu, koji nije bitan ni po čemu, osim da sa bine panelisti nešto mudruju i ispadaju važni gurajući prst u oko gradu koji je bio žrtva idologija koje oni pronose, prisustvovali historičar Husnija Kamberović i profesori iz Sarajeva Nerzuk Ćurak i Dino Abazović. Zbog čega su oni pristali da legitimiraju i normaliziraju ovakvu NVO antibošnjačku koridu?!

Možda je ovo ledolomac, prvi skup kojeg NVO iz Banjaluke organizuje u Sarajevu kako bi besramno doveli baš one ličnosti čije prisustvo nervira i ponižava taj grad.

Koliko je bolno ovakvo igranje sa Sarajevom, pokazuje i reakcija Instituta za istraživanje genocida – Kanada. Prenosimo njihovo saopćenje:

Negatorima genicida treba zabraniti dolazak u BiH, posebno u Sarajevo. Sramno i anticivilizacijski je dovesti u Sarajevo srbijanskog historičara, negatora genocida u Srebrenici i negatora države Bosne i Hercegovine, Čedomira Antića na panel diskusiju “Zašto se bojimo Jugoslavije?” u okviru Festival “Sloboda narodu” koji se održao u Domu mladih Skenderija. Festival „Sloboda narodu“ realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa. Sramno je za Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske, kao organizatora Festivala da poziva negatora genocida, imajući u vidu ulogu nizozemskih vojnika u Srebrenici. Dugogodišnjim negiranjem genocida u Srebrenici, podržavanjem secesionističkih težnji političkog establišmenta entieta Republika srpska i negiranjem države Bosne i Hercegovine, Čedomir Antić se svrstao u neprijatelje istine, pravde, kulture sjećanja. On nije historičar, već revizionista sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici. Kao takav nije trebao biti pozvan u Sarajevo, stoji u saopćenju.