Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Bez gradonačelnika Imamovića obilježena 29. godišnjica formiranja 3. Tuzlanske brigade

Na današnji dan, 19. juna 1992. godine i zvanično je formirana 3. Tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, koje su činili u najvećoj mjeri radnici, rudari i u to vrijeme već prekaljeni borci, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

Povodom 29. godišnjice formiranja 3. Tuzlanske brigade, komandanti ove brigade zajedno s nekolicinom svojih saboraca posjetili su mezarja i grobove heroja, a o samom ratnom putu i značaju brigade te njenom doprinosu u odbrani BiH govorio je jedan od komandanata Mirsad Mujović.

-Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH. Brigada je bila sastavljena od dva bataljona i nekoliko prištapskih jedinica a vrlo brzo nakon 19. juna i formiranja, njeni borci obišli su gotovo sva ratišta širom BiH. Sloboda koju smo svi željeli je skupo plaćena i životima 165 poginulih boraca i šehida, a mi živi smo dužni njegovati tradiciju sjećanja na naše najhrabrije sinove i kćeri što i činimo uz nadu da će neko i poslije nas ovo isto raditi sa ponosom, jer ratni put 3. Tuzlanske brigade je častan i čist – kazao je Mujović.

O značaju njegovanja tradicije sjećanja na ratni oslobodilački put 3. Tuzlanske brigade te sve njene najhrabrije sinove i kćeri, govorio je i borac ove brigade Redžep Muratović.

-Obilazak mezarja i grobova naših saboraca koji su ugradili svoje živote u slobodu svih nas koji danas živimo je naša trajna obaveza – kazao je Muratović.

Jedan od Zlatnih ljiljana 3. Tuzlanske brigade je i Salko Mehmedović koji je istakao važnost njegovanja i čuvanja tradicije obilježavanja značajnih datuma.

-Moramo svake godine obilježavati ove datume jer ako ih zaboravimo onda smo zaboravili i sve ono što su naši poginuli borci i šehidi dali za našu domovinu. Volio bih kada bi sve brigade u Tuzli njegovale, čuvale i obilježavale ove značajne datume kao što to radi Odbor za njegovanje tradicije i sjećanja na ratni put 3. Tuzlanske brigade – kazao je Mehmedović.

Prvi komandant, od 1992. do 1993. godine bio je rahmetli Enes Atić, od 1993. do 1994. Mirsad Mujović, a od 1994. do 1995. godine Kemo Džanko.

-Borci 3. tuzlanske brigade sudjelovali su na gotovo svim ratištima u SI Bosni. Zona odgovornosti je bila na Majevici, a poslije brčansko ratište, Teočak, Gradačac, Kladanj, Sarajevo, Krajina i rat smo završili u našoj zoni odgovornosti, na Majevici – rekao je ratni komandant Kemo Džanko.

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice 3. Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića.

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade Enesa Atića, kao i na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen-obilježje ispred Doma kulture.