DEBLOKADA IZVINJENJE! U Višegradu će Bošnjaci imati dva odbornika

Deblokada je dan nakon Lokalnih izbora 2020. godine objavila tekst “Bošnjaci sada nemaju nijednog odbornika u Višegradu, obje liste ispod izbornog praga”. Tada smo se pozvali na glasove sa 95,83 biračkih mjesta. Tvrdili smo da su obje liste, i SDA i Naroda i pravde ostale ispod izbornog praga. Tada tako jeste i bilo, SDA je imala 2,21 posto a NiP 1,83 posto osvojenih glasova. Međutim, preostala biračka mjesta, kao i glasovi pristigli putem pošte te prikupljeni kroz DKP i mobilne timove, popravili su situaciju pa su obje liste dobile po jednog odbornika u Skupštini Opštine Višegrad. SDA 3,61 a NiP 3,03 posto.

Zbog ovoga se izvinjavamo čitateljima, javnosti i političkim partijama čije smo rezultate unaprijed osporili. Posebno se izvinjavamo Narodu i pravdi, te gospodinu Muameru Sofoviću, nosiocu liste ove stranke jer smo ih, u kontekstu tada evidentirane nedovoljnosti obje liste, targetirali kao krivce koji su rastočili potencijal bošnjačkog glasačkog tijela.

Vjerujemo da eventualni dodatni glasovi (Covid tim) neće promijeniti odnose među strankama a na štetu SDA i NiP-a.

Iako smo pogriješili tvrdeći da će Višegrad biti bez odbornika Bošnjaka, i dalje stojimo da je nejedinstvo oštetilo ovu osjetljivu zajednicu povratnika. Kroz jednu listu, te uz samo nekoliko glasova više na kontu, umjesto sadašnja dva, probosanski blok mogao bi imati tri odbornika.

DEBLOKADA.COM