Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Bošnjaci sada nemaju nijednog odbornika u Višegradu, obje liste ispod izbornog praga

Prema preliminarnim i nezvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, a na osnovu prebrojanih 95,83 posto listića, u Opštini Višegrad SNSD ima najviše glasova za Skupštinu Opštine. Drugi je SDS a treći DNS.

Rezultati govore da će Bošnjaci izgubiti i ono jedno mjesto koje su imali u lokalnom parlamentu Višegrada. Tokom proteklog mandata ispred koalicije SDA-SBB Bilal Memišević je bio jedini bošnjački predstavnik u lokalnom parlamentu.

Poražavajući rezultat nakon izbora 2020. godine je kreiranja liste Naroda i pravde na čijem čelu je bio Muamer Sofović. Uključivanjem ove stranke u utrku za odbornička mjesta, razuđen je birački potencijal Bošnjaka i ostalih povratnika. To potvrđuju i rezultati. SDA je dobila 129 glasova što je 2,21 posto. NiP je dobio 81 glas i to je 1,39 posto.

Nijedna od ove dvije liste nije prešla izborni prag od 3 posto. Da je to bila jedinstvena lista, zbir njihovih glasova bi bio dovoljan za barem jedno odborničko mjesto. Ovako, može se reći da je zaokružen proces nestanka Bošnjaka u Višegradu. Posljednu etapu smo prešli sami, međusobnom utrkom koja nas je ostavila bez i posljednje političkog predstavnika u nekada našem Višegradu.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

ZA NJIH NEMA BiH! U RS-u pozivaju na kupovinu isključivo proizvedenog u Srpskoj