Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

SARAJEVO! Obilježeno 27 godina od pogibije devet civila, među kojima petero djece

Prije 27 godina, granatama Vojske Republike Srpske ubijeno je devet civila, među njima i petero djece u sarajevskoj ulici Žrtava fašizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegacija Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u naselju Otoka, u znak sjećanja na devet ubijenih sugrađana. Ovaj masakr počinila je Vojska RS, prije 27 godina, kada je s položaja iz Nedžarića ispalila tri granate, čijim je gelerima tada ranjeno još 38 Sarajlija.

Na tragičnom mjestu ubijeno je petero djece: dvogodišnja Elma Geko, četverogodišnji Semir Haseta, šestogodišnji Ibrahim Huskić, osmogodišnja Amina Hećo i devetogodišnji Ajdin Hodžić, kao i Slavojka Govedarica, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka.

Amina Hećo preminula je na rukama oca Ragiba. Zajedno sa sinom i suprugom, proučio je Fatihu i ostavio cvijeće ispred spomen-obilježja ubijenim.

“Čuo sam kada je pala prva granata i dotrčao ispred zgrade zabrinut za svoje. Našao sam Aminu, davala je znakove života, htjela je nešto reći, ali nije mogla. Izdahnula je na mojim rukama”, ispričao je neutješni otac, ponavljajući u suzama “ne ponovilo se, ne ponovilo se”.