Tuzla će 25. maja dobiti Memorijalni centar ‘Kapija’

Tuzla će 25. maja dobiti Memorijalni centar “Kapija“, odnosno muzej u kojem će biti predočeni svi dokumenti o zločinu na tuzlanskoj Kapiji kada je 1995. godine od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 osoba, a više od 200 ih ranjeno.

Danas su predstavnici Istraživačke blakanske mreže BIRN predali gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću svoje novinarske istraživačke priče koje će biti povijesni dokumenti muzeja.

– U ovom muzeju će biti izloženi naši tekstovi koji svjedoče o zločinu na tuzlanskoj Kapiji. U okviru multimedijalnog dijela muzeja, BIRN je muzeju ustupio naše istraživačke priče, kao i svjedočenja sa suđenja Novaku Đukiću – rekao je Feni novinar BIRN-a i autor filma o zločinu na tuzlanskoj Kapiji Admir Muslimović.

Na sastanku kod gradonačelnika, kako je istakao, predočili su sve ono što su uradili tokom sudskog procesa Novaku Đukiću, tokom prvostepenog postupka, ali i žalbenog.

-Predali smo i sve naše istraživačke priče nakon Đukićevog bijega u Srbiju, kao i tekstove o nepoštivanju međudržavnog dogovora Srbije i BiH prema kojem je Đukić trebao u toj zemlji služiti kaznu – dodao je Muslimović.