Salijević nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin u Brčkom

Nermin Salijević (52) iz Brčkog zvani Gumeni, koji je optužen da je sredinom 1992. godine u predratnoj općini Brčko počinio ratne zločine prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, nepravomoćno je oslobođen od optužbi, a Tužiteljstvo je najavilo podnošenje žalbe u ovom predmetu.

Osnovni sud Brčko distrikta BiH ocijenio je da nije dokazano da je Salijević počinio kaznena djela ratnog zločina koja su mu stavljena na teret optužnicom iz 2014. godine, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Podsjećaju kako je Tužiteljstvo Distrikta optužilo Salijevića da je kao pripadnik oružane formacije HOS zajedno sa Salaj Redžepom i drugim osobama vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja, primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Optužnicom u sedam točaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci.

S tim u vezi, Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Salijevića za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika dostavivši sudu, pored izjava oštećenih, više od stotinu materijalnih dokaza.

Po održanom glavnom pretresu u prvostupanjskom postupku, Salijevića je Osnovni sud oslobodio od optužbi po svih sedam točaka optužnice, ocijenivši da nije dokazano da je počinio kazneno djelo za koje se optužuje.

Slijedi izrada i dostavljanje pisanog otpravka presude strankama, a pošto potvrdi njezin prijem, Tužiteljstvo će zastupanje optužnice nastaviti pred Apelacijskim sudom Distrikta kojem će izjaviti žalbu, navodi se u priopćenju.