Reakcija glavnog imama iz Stoca dokaz je da Konaković nema problem sa reisom, već sa svojim postupcima

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac, Mersed ef. Šabanović, objavio je znakovit Facebook status, dan nakon što je ovaj grad pohodio Elmedin Konaković i određeni broj njegovih saradnika.

“Ima nekoliko dana u četiri godine kada mnogi znaju i za Stolac. Idemo lagano, šetnja gradom, razgovor sa građanima, kafica… Valjda će nas se sjetiti nakon 2. oktobra”, napisao je Šabanović.

Na ovo je reagirao Konaković, ali to nije bitno ovaj put. Objava glavnog imama iz Stoca pokazuje nešto što je izuzetno opasno za Konakovića i Trojku. Iako je relativno blag status, ili kritika, on daje do znanja da predsjednik Naroda i pravde i Trojka nemaju problem sa jednom osobom, sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, već je neslaganje temeljitije i šire, a što pokazuju kritke brojnih dužnosnika i imama.  Ovo se posebno da zaključiti na hutbama petkom. Nije to stvar pojedinaca, jer i mimo reisu-l-uleme iz IZ u BiH dolazi mnogo onih koji kritikuju, možda ne poimenice stranke i političare, ali one poteze i izjave za koje znamo koji su ih politički akteri povukli. Frontalna kolizija djelovanja NiP-a i partnera sa principima i osnovama na kojima počiva IZ u BiH, ovim je očigledna. Ako bismo to drugačije formulisali, možemo kazati da Konaković, Nikšić i ostali nisu prepoznati kao dobri za IZ, a znamo koga ona predstavlja i koliko je njene članstvo, utjecaj i važnost za Bošnjake – muslimane.

DEBLOKADA.COM