Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

PROBLEM ZA TROJKU I MEDIJE! Kako sada za rudare reći da su botovi?!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je jamu Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, nakon čega je održao sastanak sa predsjednikom Sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem i direktorom Rudnika Seadom Imamovićem.

Eh, ovdje su Izetbegovićevi politički oponenti našli u velikoj dilemi. Kako sada odgovoriti na ovu situaciju? Jer, ne mogu dopustiti da javnošću odjekuju vijesti i fotografije kako je Izetbegović drag rudarima i kako mu uručuju priznanje, čak i vođe protesta pred zgradom Vlade FBiH. Da li rudare, možda, optužiti da su botovi? Tako to inače rade predstavnici stranaka Trojke i njima bliski mediji i agitatori koji se lažno predstavljaju kao politički analitičari. Može čovjek biti čovjek koliko hoće, ali oni će mu reći da je bot (od riječi robot). 

I možda ovo početničko ironiziranje nije postiglo efekat, jer ja za ovu disciplinu ipak majstor Senad Avdić, ali vjerujemo da pokazuje kako su Trojka i ostrašćeni mediji uspjeli pronaći način da u javnosti demoniziraju sve one koji pozitivno vrednuju SDA i Izetbegovića. Taj način možda jeste kratkotrajno i djelotvoran, ali je nemoralan i dugoročno neodrživ. Jednostavna i pamtljiva etiketa od tri slova, uz pridjev da su plaćeniti i radikalni, formula je za neutralisanje svi koji podržavaju SDA. Tek kada shvatimo da povratnici, Srebreničani, udruženja žrtava, narod na skupovima, prolaznici na ulicama, udruženja boraca, a sada evo i rudari podržavaju Izetbegovića, shvatamo koliko je odrednica bot samo proizvoljan, netačna, dehumanizirajuća i targetirajuća neistinita etiketa i da se tako ne mogu označavati oni koji iz svojih razloga i svojom voljom biraju Izetbegovića i SDA. 

Treba naglasiti da je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić prilikom Izetbegovićev eposjete RMU “Kakanj” kazao je da su imali situaciju u kojoj je pregovarački proces u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora bio stopiran. Dodao je da su održali otvoren i konstruktivan sastanak s Izetbegovićem o problematici s kojom su se suočavali te da su na tom sastanku usaglasili rješenje. Pristup Izetbegovića na tom sastanku je bio ozbiljan i odgovoran. Uvjerilo nas je to u par narednih dana kada je lično učestvovao u kreiranju prihvatljivog rješenja za rudare, zajedno sa predstavnicima Sindikata, Vlade FBiH i svim akterima tog pregovaračkog procesa – kazao je.

Izetbegović i predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić (krajnje desno)

DEBLOKADA.COM

Da li bi Ivana Korajlić zabranila pomoć radu mekteba?