Možemo uraditi zamišljeno

IZDVOJENO

Pogledajte šta je od našeg Muhameda zatražio ovaj Francuz

Zanimljivu priču objavio je Muhamed Ćeman iz Luksemburga. Kako je sve detaljno opisao, te priložio fotografiju, ostaje nam samo da vas uputimo da s pažnjom pročitate Ćemanu Facebook objavu koju ovdje prenosimo:

Dok razgovaram putem telefona i užurbano hodam ka Islamski Centar Gazi Isa-beg jer dan je džume, pred samim vratima mi pažnju privuče džamijski komšija. Pozdravih se s njim kao po običaju, a upoznali smo se još u prvim danima rada našeg novog Centra, jer smo tada, namjenski, u ime džemata posjetili sve najbliže komšije, uručujući im tom prilikom skromne hedije u vidu meda, ulja,… te predstavljajući im iz prve ruke naš džemat i naglašavajući značaj koji pridajemo dobrim komšijskim odnosima.

Međutim, njegovo dizanje ruku ovog puta nije samo bilo u vidu pozdrava, već nekako shvatih namjeru mu da želi da me zaustavi. Bih prinuđen naprasno okončati telefonski razgovor, na čemu mi se on izvinu i srdačno zahvali. Rekoh, izvolite, kako mogu da pomognem?. – A on odgovori da bi želio dobiti prijevod Kur’ana na francuski jezik, jer se boji da mu nije ostalo puno vremena. Nađoh se malo i zatečen, kako njegovom molbom, tako i načinom na koji ju je uputio. Mada od ranije znam, pričali smo, da je iskušan uznapredovanim oboljenjem kancera pluća, što mi je pomoglo da shvatim svu suštinu njegove žurbe. – Pogledah na sat, i vidim da je do početka džume ostalo još nekih 3 minuta, pa rekoh – sačekajte, odmah ću se za to pobrinuti.

U džematskoj knjižari uzeh prijevod Kur’ana, a zarad boljeg razumijevanja sadržaja uz to priložih i izvrsnu knjigu “Vodič novom muslimanu”, također na francuskom jeziku. Predadoh mu knjige i poželeh dobro zdravlje i ugodno čitanje. Na to on sam otvori temu Palestine, izražavajući žalost za žrtve i osuđujući ogromne zločine počinjene od strane genocidnog izraelskog režima kojeg predvodi zlotvor Netanjahu. – Nema sumnje da ga je herojstvo Palestine, a Gaze osobito, podstaklo da se odluči na ovaj današnji čin. – Složih se da je kolonijalizam u osnovi strašan projekat, a da je u primjeru Izraela osobito gadan. Nažalost, zbog nastupajuće džume nisam imao vremena za dalji razgovor, pa mu to ukratko i pojasnih, al’ pretpostavljam da će biti još susreta.

“Reci: “Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća,…” (Kur’an, 13:27)

Esch/Alzette, 15. decembar 2023.