Možemo uraditi zamišljeno

IZDVOJENO

Da li biste se pridružili Fatmirovom pokretu za napuštanje islamske vjere?

Nakon što je na Kosovu nedavno osnovan pokret za napuštanje islamske vjere, nazire se formiranje slične organizacije i u Bosni i Hercegovini. Općinski službenik iz Tuzle, poznat po autorskoj emisiji Defter hefte koju emituje na svom Facebook profilu, Fatmir Alispahić, objavio je post podrške ovom pokretu Albanaca na Kosovu.

“Da li Albanci na Kosovu kroz ‘Pokret izlaska iz islama’ pokušavaju napraviti predstavu i sačuvati narod u vremenima koja neće biti naklonjena muslimanima na evropskom tlu? Da li Albanci vide bolje od Bošnjaka? Islam je nadživio i progone i komunizam, ali, nisu preživjeli mnogi koji su vjeru stavili iznad naroda i iznad opstanka. Bošnjaci su primjer”, objavio je Alispahić.

Nedvosmisleno da ovaj Facebook aktivista vidi spas u odricanju od islama na Balkanu, a što jasno preporučuje i Bošnjacima. S obzirom da je Alispahić sklon kontroverznom društvenom aktivizmu, za očekivati je da će ubrzo i sam stati na čelo formalizovane ideje ili pokreta koji će pozivati Bošnjake da se odreknu islama. Zanimljivo će biti pratiti da li će imati pristalica i kakve će biti reakcije onih kojima se ta ideja neće svidjeti.