Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

DA LI IMAMO PROFILIRANOG ISLAMOFOBA? Još jedna mrziteljska i uvredljiva poruka Branka Češljića!

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević reagovao je na uvredljive izjave vijećnika Općinskog vijeća ove lokalne zajednice Branka Češljića. Iako se Bajtarević osvrnuo na posljednju spornu objavu Češljića na društvenim mrežama, te na još jednu od prije nekoliko godina, potrebno je podsjetiti na prvu u ovom nizu a koju je potpisao Češljić. U januaru 2022. godine ovaj vijećnik Naše stranke je objavio, a zvanična FB stranica NS i prenijela: “Nešto spominju ovaj treći entitet da bi napravili. Meni svejedno…”. Kao što je jasno rečeno, dijeljenje BiH za Češljića i NS nije sporno. U nastavku prenosimo reakciju načelnika Kaknja:

Osjećam potrebu i dužnost obratiti se javnosti povodom jučerašnje (31.10.2023.) objave putem društvenih mreža vijećnika političkog subjekta Naša stranka, Branka Češljića.

Prije nekoliko godina imali smo priliku vidjeti objavu i uvredu sa statusom naziva subHajneken, kojom je imenovani na najružniji način uvrijedio vjernike muslimane uporedivši pivo sa jednom od poglavlja svete knjige Kur’an, iako zna da islam strogo zabranjuje konzumiranje alkohola.

A onda je općinski vijećnik Branko Češljić (Naša stranka) svojom objavom sve prisutne u sali Općinskog vijeća Kakanj sramno uvrijedio nazivajući prisutne “moderna zelena endehazija” (u prevodu moderni fašisti) (ne)razmišljajući kakav efekat će ova objava izazvati i na taj način poistovijetio je sve vijećnike, državne službenike, medije i goste prisutne u sali sa fašizmom, a završio sa statusom “Smrt fašizmu” i time na najperfidniji i odvratan način pokazao šta bi uradio prema svima koji su bili prisutni u sali na sjednici vijeća.

Nevjerovatna je količina mržnje koju dotični ispoljava prema svojim kolegama vijećnicama i vijećnicima, državnim službenicima, medijima I drugim prisutnim s kojima već tri godine dijeli općinske klupe, diskutuje, razgovara, ponekad i zajednički objeduje, argumentirano ili ne, raspravlja.

A upravo politički subjekt kojem i on pripada je u koalicionom sporazumu sa nekima koji baštine istoriju NDH i njenih članova i čiji pojedini članovi se ne ograđuju od te ideologije i njenih (anti)vrijednosti. Nevjerovatno je kako politički subjekt kojeg ovaj vijećnik predstavlja može sebi dopustiti i ne reagovati na ovakvo namjerno pokazivanje mržnje jednog od njih. Zar je moguće da vijećnik koji dolazi iz jedne liberalne stranke, kako sebe predstavljaju, ima ovakav uvređujući stav prema osobama koje su kao i on izabrani od strane građana na lokalnim izborima.

Pitam se nakon ovakve dvije objave, a posebno ove posljednje, šta je sljedeće čime će nas ovaj vijećnik vrijeđati.