Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Četvorka daje novac za pse, a nula maraka za mlade bračne parove

Prilikom rasprave o usvajanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu, zastupnici opozicije su imali brojne primjedbe. Jednu je iznio zastupnik SDA Haris Zahiragić i proizvela je nevjericu i zabrinutost u javnosti, pogotovo kod mladih ljudi.

– Ponašate se kao šakali međunarodnih kreditnih organizacija, jer namjeravate uzimati kredite. U prijedlogu budžeta u stavci stanovi za mlade je nula maraka, a stotine hiljada maraka ste predvidjeli za azil pasa u Prači. Dakle, vama su bitniji psi lutalice nego mladi bračni parovi kojima ste ukinuli subvencije. To je sramotno. Stotine mladih ljudi su mi pisali mejlove i vama su pisali i molili vas da predvidite sredstva za njihove stanove bar na nivou 2020. godine, a vi ste stavili nulu. I onda govorite o natalitetu i subvencijama. Sram vas bilo! Nećete da izjednačite ni naknade za sve majke, koje su zaposlene i koje nisu, a govorite o natalitetu. Nisu majke krive one koje ne rade, jer im to nije omogućeno”, istakao je Zahiragić.

I Kantonalmi odbor SDA Sarajevo je reagirao na poteze skupštinske većine.
– Povećavanjem iznosa novca kojeg će predsjedavajući Skupštine kS, Elvedin Okerić iz Naroda i pravde, podijeliti pojedincima i neprofitnim organizacijama je vlast u KS, uprkos trajnoj potrebi da dijeli moralne lekcije drugima, pokazala potpuni izostanak osjećaja za potrebe građana i aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, stoji u njihovom saopćenju.
U okolnostima u kojima je usvojeni Budžet KS umanjen za 160 miliona KM i u kojima je uskraćena podrška za neke od najosnovnijih potreba građana, povećanje novca kojeg će prema vlastitom nahođenju pojedincima i organizacijama dijeliti predsjedavajući Skupštine, i to za čak 90.000 KM, je neodgovorno, bahato i veoma štetno po građane.
U Budžetu za 2021. godinu, kojeg je predložila i usvojila vlast u KS, nije bilo mjesta za nabavku opreme za KCUS, rješavanje stambenog pitanja mladih, finansiranje institucija kulture, te niz drugih potreba, ali jeste za više novca namijenjenog predsjedavajućem Skupštine ili za putne troškove premijera Edina Forte.
Iako smo od predstavnika vladajuće većine navikli da novac građana dijele svojim stranačkim kolegama, prijateljima, poznanicima i političkim mentorima, poput poklanjanja 60.000 KM BANU-u Muamera Zukorlića, zaista nismo očekivali da će istu praksu nastaviti tokom pandemije koronavirusa, kada je taj novac građanima potrebniji više nego ikad, poručuje sarajevski ogranak SDA.