Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U Mostaru i Bratuncu uručeni ključevi završenih kuća za 21 porodicu

U Mostaru i Bratuncu uručeni su ključevi završenih kuća za 21 porodicu, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

U Mostaru je završena izgradnja 12 objekata, dok su u Bratuncu uručeni ključevi za devet korisnika.

– Poseban je osjećaj kada vidite krov svoje kuće. Dobio sam i novu nadu za boljim životom ovdje u Bratuncu. Okrećemo se novim izazovima i rješavanju novih životnih pitanja. Moje dvoje djece će imati prostor za učenje i odrastanje. Jedan od bitnijih ciljeva je ispunjen – izjavio je jedan od povratnika u Bratunac Kasim Mehmedović.

U resornom federalnom ministarstvu ističu da zahtjevi pristižu svakodnevno.

– Na protekom javnom pozivu smo imali više od 5.000 aplikacija. Nažalost, zbog ograničenja budžeta, uspijemo riješiti dio korisnika. Znamo da je to nedovoljno. Protekle godine smo, pored pandemije, izgradili ili rekonstruisali 838 stambenih jedinica. Uočili smo da su povratnici ulagali i vlastita sredstva kako bi objekti bili što adekvatniji za život, to ih dodatno veže za njihova mjesta. Gradili smo ove kuće po sistemu ‘ključ u ruke’ i raduje nas svaki novi krov, nova rođena beba, novi student, jer to sve garantuje održivi povratak – ističe federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Još traje izgradnja stambenih jedinica za povratničke porodice, kao i za porodice koje iskazuju namjeru za povratak. Zainteresovanost je velika s obzirom na broj prijavljenih aplikanata po javnom pozivu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Neki od aplikanata su dočekali useljenje u svoje domove i tako trajno riješili pitanje stambenog zbrinjavanja.

Putem programa Saudijskog fonda za razvoj,koji u Federaciji BiH realizira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica,dosad je završena izgradnja ili rekonstrukcija nekoliko stotina objekata.