Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

‘BH Blok’ odbio ponudu ‘Koalicije za Mostar’ za širu koaliciju s HDZ-om

Na sastanku BH bloka (SDP BiH i Naša stranka) i Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS), održanom u srijedu u Mostaru, nije došlo do dogovora oko podrške za mjesto gradonačelnika Mostara.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i kandidat “Koalicije za Mostar 2020” za gradonačelnika Zlatko Guzin kazao je kako je Koalicija BH bloku ponudila “eksplicitnu ponudu”.

– Ponudili smo Bloku da se u budućem Gradskom vijeću formira jedna šira i veća koalicija u kojoj bi bili Koalicija za Mostar, BH blok i HDZ BiH. Mislim da bi to bila većina veća od dvotrećinske gdje bi prohodnost odluka bila dobra i mislim da bismo time zadovoljili sve ono što Mostar treba, odnosno brzo donošenje i brzu implementaciju svih odluka Vijeća, ali ova ponuda nije prihvaćena – istaknuo je Guzin.

Dodao je kako bi Koalicija u drugom i trećem krugu podržala Irmu Baraliju u slučaju da u prvom krugu osvoji više glasova od njega, kao kandidata ispred Koalicije za Mostar.

– Međutim, na naše pitanje bi li to isto bilo u obrnutom smislu, odnosno bi li BH blok podržao mene kao kandidata, nismo dobili potvrdan odgovor – kazao je Guzin.

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija naglasila je kako je na sastanku dogovoreno da će i jedni i drugi podržavati sve pozitivne prijedloge jednom kada se oformi Gradsko vijeće (GV) Mostara.

– Mi inzistiramo na tome da se implementira presuda Sejdić-Finci u našem Vijeću, a Koalicija za Mostar izrazila je kako neće imati ništa protiv kada se u vezi toga bude raspravljalo. Kada govorimo o našim programskim platformama, i jedni i drugi smo spremni podržati sve pozitivne prijedloge navedene u našim programima, kada se oformi Vijeće. Oko koalicije se nismo dogovorili, ali neupitno je da će biti prohodnost za sve pozitivne prijedloge – kazala je Baralija.

Istaknula je kako BH blok ide dalje sa svojom kandidaturom, a Koalicija za Mostar sa svojom.

– Vidjet ćemo što će se događati u prvom krugu, bilo je govora o tome tko će kome dati podršku, ali se tu nažalost nismo dogovorili. Također, imamo neke članove Vijeća koji su saznali da su pozitivni na koronavirus tako da do petka ne znamo što će se još događati, tko će se pojaviti, tko će glasati, hoće li biti još kandidata i slično – kazala je Baralija.

Istaknula je kako se oko samih kandidata i podrške većina još nije izjasnila.

– Ovim putem se zahvaljujem kolegama iz SDP-a koji su me javno podržali, ali to ne znači da me drugi hoće ili neće podržati u narednih nekoliko dana. Razgovaramo sa svima, formalni i neformalni pregovori obavljaju se sve ovo vrijeme – ocijenila je Baralija.

Prva konstituirajuća sjednica mostarskog Gradskog vijeća održat će se u petak, 5. veljače, a na njoj bi se, prema najavama novih vijećnika, trebalo izabrati rukovodstvo tog vijeća.

Na izborima za Vijeće Grada Mostara, održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.