Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Irmi Baraliji ne smeta neustavna šahovnica u Drvaru

Demokratska fronta je uputila najoštriji protest vlastima Livanjskog kantona zbog, nakon petnaest godina, ponovnog isticanja zastave sa šahovnicom, ovaj put na zgradi policijske stanice Drvar.

Uz sve probleme s kojima se sreću građani Drvara, počev od nikakve zdravstvene zaštite od  pandemije pa do svakodnevne borbe za preživljavanje, zaboravljeni i napušteni, oslonjeni na vlastite snage – sad im je serviran „povratak u prošlost“ koja je za srpski narod na ovim područjima bila tragična, a zlodjela nad njima su izvođena pod ovom zastavom.

Kakva se poruka ovim činom šalje, a znamo kome?

Tražimo da pod hitno reaguju nadležni organi i bez odlaganja skinu ovo neustavno obilježje, poručili su iz DF-a.

Postavljanje na zgradu Policijske stanice u Drvaru neustavne zastave “Hercegbosanske županije”, pod kojom su počinjeni najveći zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu, predstavlja čistu provokaciju, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

“ČIsta provokacija, 95 odsto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni istu zastavu smatraju neprijateljskom. Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu”, rekao je Radanović Srni.

On je naveo da je dva puta utvrđeno da je zastava “Hercegbosanske županije” neustavna kao i grb, te u obrazloženju presude Ustavnog suda FBiH navedeno da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ukoliko Livanjski kanton usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva “županija”.

Osuda ovim povodom je izostala od Irme Baralije. Nije reagirao ni Igor Stojanović, Ivana Marić, Dragan Markovina i Haris Pašović.