Neće biti odgode početka nastave u Federaciji BiH

U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počet će 1. septembra, kako je i planirano, a u ostalim kantonima sedam dana kasnije, odlučeno je u petka u Konjicu na sastanku Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja kazala je da su svi sudionici sastanka bili složni da nema odgode početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost kantonalnim kriznimštabovima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim kantonima.

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnihgrupa, kao i djeca koja žive u porodicama s članovima rizičnih grupa, nisu obvezna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativni oblik nastave.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istaknuo je da su sudionici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.

Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude izvodila nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima.

Svaki kanton za sebe će odlučivati hoće li sva djeca u isto vrijeme pohađati nastavu ili će nastava biti organizirana u više smjena i u manjima grupama.

Govoreći o situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, resorni ministar Rašid Hadžović kazao je da će u HNK, kako sada stvari stoje, sva djeca ići u školu uz iznimku djece iz rizičnih grupa za koju će biti organizirana on line nastava.

Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić kazala je da se taj kanton odlučii za kombinirani model nastave u grupama s maksimalno 16 učenika. Grupe će naizmjenično jednu sedmicu ići u školu, a drugu sedmicu nastavu će pratiti on line.

U onoj sedmici kada budu u školi nastava će se izvoditi intenzivnim tempom, odnosno za jedan nastavni sat obradit će se dvije nastave jedinice, pojasnila je ministrica Brašnjić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je da se kantonalna vlada u Sarajevu također odlučila za kombinirani model.

– Mi smo tu odluku donijeli ranije i mislim da je nećemo mijenjati. Smatramo da je kombinirani model najsigurniji i najkvalitetniji u ovom trenutku – kazao je ministar Krivić.

Za sličan model nastave odlučio se i Zeničko-dobojski kanton kazao je kantonalni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

 

0