Možemo uraditi zamišljeno

IZDVOJENO

Al’ Dino ponižavao vjernike i nazivanje selama, ali hvalio druga kojeg je “uživanje gledati kako vara ljude”

Konstantni su napadi na vjernike u BiH. Oni se ne dešavaju u pravoslavnom i katoličkom miljeu. Uglavnom dolaze iz sredina gdje su Bošnjaci većina. U pravilu od onih koji pripadaju tom kulturološkom i demografskom krugu.

Posljednji izljev neprimjerenih izjava, sa jasnom notom islamofobije, izazvao je mnoštvo reakcija. Bh. kantautor A’ Dino na Face televiziji je šokirao mnoge vjernike muslimane. Ovaj muzičar je rekao:

“Sada imaš dilera u prvom saffu. Super mu došlo, džamija – crkva, da se sakrije. Dila drogu, brada, ili ne mora biti brada, on je sada vjernik, posti. Onaj se ovamo krsti. Pogledaj ko je po tim crkvama, po tim džamijama, ko je ta elita. Ne kažem svi, ima divnih ljudi koji idu tamo iskreno. Jel žena natakne maramu na glavu, zamota se… Ti sada da si zamotana (pokazuje prema voditeljici), ja bih odmah morao pred tobom paziti kako ću se izražavati, kako ću pričati. Pošto ti sada imaš malo dekolte, pa minjić, ja mogu o’sovat u tvom prisustvu. Ali da si stavila od pet maraka tkaninu na glavu, zaslužuješ odmah poštovanje. Koje poštovanje? Ja sam rek’o: lagali ste Tita, lagaćete i Allaha i Boga. I to je prisutno. Tako da te ljude treba posebno razotkrivati. Ja imam druga koji je klasični lopov, prevarant. Njega je Bog dao… to je milina kako on vara ljude. Gledati pa uživati (smijeh). Kakvih on ima ideja, čega se on sjeti. Ti vidiš da je njega Bog dao za to. Sada i on krenuo u džamiju, hoće jadan da proba kao nešta. Vjera nikoga nije promijenila unutra, vjera samo napravi zlatnu glazuru. Unutra ostane i dalje takav. Oni samo poprime to ponašanje. Pa kao počne ono ‘selam alejk’ (podrugljive grimase). Oni kao skrušeni nešto, počnu se snebivati, pa promijene boju glasa. I ovaj, i on je sada krenuo (u džamiju). Ja mu kažem: nemoj bolan ti, šta će tebi džamija?”.

Osim što je iznio niz subjektivnih konstatacija, pretvarajući pojedinačne primjere, ako su vjerodostojni, u opće pravilo, Al’ Dino nije prezao ni da glorifikuje nemoral oličen u drugu koji vara ljude i kojeg je “uživanje gledati” dok to radi.

Bh. muzičar nije prezao ni da uvrijedi centralni pojam za vjernike muslimane. Ona je Allaha poistovjetio sa Josipom Brozom Titom, tvrdeći da odanost bivšem predsjedniku SFRJ, stoji u ravni sa odanošću Bogu.

Al’ Dino je netrpeljivost prema vjernicima i vjeri neskriveno ispoljio tvrdnjama da je vjera praznina, da ona ne utječe na čovjeka, a posebno za omalovažavajućim nazalnim izgovaranjem selama. Na kraju je, kroz primjer svog druga prevaranta – kojeg je glorifikovao, pozvao da se ne ide u džamiju.