Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Izrael i Hamas dogovorili petodnevni prekid vatre

Hamas i Izrael dogovorili su prekid vatre na pet dana kako bi bila izvršena razmena talaca i zatvorenika, javlja Jerusalem post, a prenosi Slobodna Bosna. Prekid vatre između Izraela i Hamasa trajaće pet dana, a 40 djece i 13 talaca biće oslobođeno iz Hamasovog zarobljeništva, izjavio je politički izvor za JP.  Oni će, prema nezvaničnim informacijama, biti razmjenjeni za palestinske žene i djecu u izraelskim zatvorima. 

Visoki zvaničnik Hamasa Izzat al-Risheq rekao je da će sporazum uključivati prekid vatre, dogovore za kamione pomoći koji će opskrbljivati sva područja u Gazi i prebacivanje povrijeđenih u druge zemlje na liječenje.  Također će uključivati sporazum o razmjeni zarobljenika za oslobađanje palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima za izraelske žene i djecu.  Al-Rishq je rekao da se razgovori nastavljaju sedmicama, ali premijer Izraela Benjamin Netanyahu odugovlači, dodajući da su se o dogovoru dogovorile sve brigade palestinskog otpora telefonskim pozivima. 

Izvori iz Hamasa rekli su francuskoj novinskoj agenciji AFP da sporazum o prekidu vatre podrazumijeva oslobađanje izraelskih i međunarodnih civila koji su držani kao taoci u Gazi, ali ne i vojnog osoblja.