Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Cikotić: Vojni šatori privremeno rješenje za migrante u Lipi, ‘Bira’ nije opcija

Oko 1.000 migranata i izbjeglica najvjerovatnije će privremeno biti smješteni na parcelu sa postavljenim vojnim šatorima u Lipi kod Bihaća, dok se ne završe radovi na potpunom osposobljavanju prihvatnog centra također na ovoj lokaciji – zaključak je nakon današnjeg sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića sa predstavnicima Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, kao i međunarodnih organizacija i Oružanih snaga BiH.

“Pokušat ćemo u najkraćem vremenskom roku pripremiti dostojanstven smještaj u vojnim šatorima, te odmah krenuti sa građevinskim radovima i pripremom prihvatnog kampa. Zbog vremenskih uslova nezahvalno je prognozirati i obećavati rokove, ali pokušat ćemo svi zajedno to uraditi u najkraćem mogućem vremenskom periodu. Primjena sile ni u jednom trenutku nije dolazila u obzir, međutim sada mogu poslati poruku i građanima Bihaća da nemaju potrebu više se okupljati pred centrom ‘Bira’. Ja je nisam ni otvorio (centar ‘Bira’), a sa ovim timom ljudi krenut će odmah proces njenog legalnog i definitivnog zatvaranja”, riječi su ministra Cikotića.

Predstavnici kantonalne i gradske vlasti istakli su zadovoljstvo današnjim sastankom, odnosno ponuđenim rješenjima.

“Najvažnije je da smo zajednički krenuli u proces rješavanja ovog problema i mi ćemo sve svoje resurse staviti na raspolaganje. Svima nam je u interesu da ovim ljudima što prije osiguramo normalnije životne uslove, tako da ćemo angažovati sve što nam je na raspolaganju, uključujući i pomoć naših građevinskih firmi”, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je važnost dogovora i zajedničkog djelovanja, te da se samo na ovakav način sve može brzo riješiti.

“Cijelo vrijeme smo spremni na sve opcije, osim ponovnog otvaranja ‘Bire’ i zaista mi je drago da je i ministar Cikotić danas potvrdio kako se o tome više ne razmišlja. Mislim da brzo možemo riješiti dovod vode i barem privremenu opskrbu električnom energijom. Mi ćemo maksimalno sarađivati i siguran sam da ćemo ove ljude brzo adekvatno zbrinuti”, dodao je Fazlić.

Najavljeno je hitno angažovanje inžinjerijske jedinice Oružanih snaga, kako bi se parcela sa postavljenim šatorima, kao i sami šatori što prije pripremili za privremeni smještaj ljudi.

Oko 1.000 migranata i izbjeglica su i danas nastavili protest zbog nehumanog boravišnog prostora, u kojem doslovno preživljavaju već desetak dana. Ponovo nisu prihvatili podjelu dnevnih obroka, ali će ih vjerovatno predstavnici međunarodnih organizacija već danas obavijestiti o ishodu sastanka i pokušati ponovo uspostaviti saradnju i korektan odnos, kako bi kompletan proces zbrinjavanja protekao bez problema.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas je sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima Delegacije EU i IOM-a, posjetio lokaciju Lipa kod Bihaća.