Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Godina 1939. Nije bilo SDA za koju kažu ovi iz Četvorke “gura nas SDA u torove”

Narodna filozofija je neprevaziđena. Zamislimo koliko bi promašaja imali Haris Pašović, Mile Lasić, Slavo Kukić, Enver Kazaz, Ivana Marić i Damir Nikšić kada bi analizirali trenutno ustavno uređenje BiH gdje je ona, iako neovisna država, unutar tog okvira ipak podijeljenja u adminstrativne jedinice poput entiteta, distrikta i kantona. Koliko bi tu bilo iskazano šovinizma u pokušaju neutemeljnost izjednačavanja strana.

Jednostavne a dubokoumne analize, koje su nedostižne filozofske visine za bh. analitičare, dolaze uglavnom od anonimnih i manje poznatih pojedinaca, onima kojima su zatvorena vrata medija. Jedan od prvorazrednih autentičnih argumenata o aktuelnom stanju u BiH dao je autor Mensur Graca. On je za svoj argument, koji je u ravni tipičnog knock out, otišao u nedavnu prošlost. Graca je priložio naslovnicu časopisa “Hrvatski domobran”, koji je bio “jedini nezavisni tjednik hrvatskih iseljenika u Južnoj Americi”:

– Godina 1939. Nije bilo SDA za koju kažu ovi iz Četvorke: gura nas SDA u torove. Evo za njih lijepe karte pa bi ih zamolio da mi odgovore, ko ove torove još tada isplanira? Mora da su Bošnjaci!, napisao je Graca.

Pretenzije na Bosnu dio su kuture naših susjeda