IZVRNUTA LOGIKA! Rostovo, jedino mjesto na svijetu gdje je za uživanje u skijanju potreban alkohol

Mediji iz BiH su početkom januara izvještavali o problemima sa ski sezonom na Rostovu. Neimenovani izvori su krivicu za smanjeni broj gostiju nalazili u činjenici da je novi vlasnik Ski centra i hotela zabranio prodaju alkohola.

Ovaj fenomen, gdje se kompaniji u privatnom vlasništvu želi odrediti koje poslovne poteze ne treba povlačiti, tipičan je za nerazvijena i zatvorena društva. I ovoga puta nosioci tih nedemokratskih praksi su oni koji se u teoriji kunu u otvorenost i slobodu izbora. A suština je što je novi vlasnik skijališta i hotela iz Katara i što se odlučio za halal poslovanje. Islamofobija je prava riječ za ovu pojavu.

O ovom slučaju komentar je dao Semir Imamović, profesor vjeronauke iz Bugojna:

Ima li čovjek pravo, na svom privatnom vlasništvu, u svojoj kući, hotelu, prodavnici, supermarketu zabraniti konzumiranje alkohola, duhana, otvaranje kladionice ili bilo šta drugo? Ima! Je li alkohol zlo? Jeste. I ne samo zlo, nego majka svih zala. Ima li veze alkohol sa skijanjem, i generalno sa sportsko-rekreativnim aktivnostima? Nema. Ima li pravo biznismen, bio on naš ili ‘tuđi” kupiti bilo koji objekat u našoj državi, za svoje pare, i u njemu postaviti pravila kakva želi? Ima. Takvih objekata ima na hiljade diljem civilizovanog i naprednog svijeta. Zašto je onda problem da biznismen iz Katara kupi turistički objekat na Rostovu i u njemu postavi svoja pravila, na temelju svojih vjerskih ili nekih drugih ubjeđenja? Zato što je Arap i musliman. Da je došao Amerikanac, Englez, Australijanac, Brazilac i postavio takva ili slična pravila, to ne bi bila vijest, to bi bila demokratija.
Ja se ovih dana nalazim u Sarajevu u jednom hotelu (sa četiri zvjezdice) u kome nema alkohola, u sklopu projekta kojeg vodi jedna zapadna organizacija. Ima nas Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nisam čuo da se iko buni protiv toga. Dakle, kada je u pitanju “novi” režim na Rostovu i negodovanje medija i običnog (alkoholičarskog) puka, radi se o čistom fašizmu – jer ko je pobogu tamo neki Arap da on postavlja pravila u Bosni i to na svom privatnom objektu? Ma hajte molim vas. Upravo je to komentar većine ljudi na vijest o “novim pravilima” u turističkom objektu na Rostovu. I to većinom Bošnjaka, nažalost, objasnio je Imamović.

Osim Imamovićeve analize reakcija zbog novih pravila na Rostovu, gdje je precizno pokazao da su razlozi za negodovanja vjerski identitet i način poslovanja novog vlasnika, bitan je još jedan aspekt ove priče. Portal Bugojno-danas objavio je saznanje o činjenicama koje su dovele do pada posjete Ski centru. Jedna od bitnih je nedostaka snijega. Po navodima ovog portala, njihov izvor je direktno povezan sa novim rukovodstvom hotela i skijališta:

Stvar je u tome što je sva oprema dotrajala. Radi se istovremeno na renoviranju objekta, ali i zamjeni dotrajalih mašina. Vlasnici su hotel i skijalište preuzeli pred sami početak ski sezone u novembru prošle godine pa se nije odmah moglo sve završiti, ali su radovi u toku dok je ski sezona u punom jeku. Mali problem predstavlja i snijeg kojeg nema još uvijek u dovoljnim količinama, ali smo uspjeli sve do danas održavati staze jer snijeg nije padao nekoliko dana. Renovirane su iz temelja četiri sobe, kompletna kuhinja je osvježena, zamijenjena keramika, zamijenjen kotao od grijanja. Svim zaposlenim su primanja poboljšana. Planovi su da se poboljša ponuda kuhinje, ubace razni kolači i podigne nivo gastronomske usluge. Jezero koje je u planu da se pravi bi ujedno bila akumulacija za pravljenje umjetnog snijega. Ljeti bi bilo šetalište, biće uvedeni novi sadržaji, u planu je i još jedan dio da se dogradi po puno višim standardima. I ništa od toga se neće moći odnijeti a mnogi iz Bugojna će zaraditi na izgradnji. U planu je da se napravi pravi centar koji će raditi i ljeti i zimi. Ove zlurade objave su ustvari negodovanje zbog ukidanja alkohola a sve ostalo će biti ne za klasu nego za tri bolje. Bit će zabranjeno pušenje u restoranu. Istina je da je sve bilo dosta zapušteno, da se nije ulagalo u infrastrukturu, da je sve što je visilo i otpadalo, mjesecima je na glavnom ulazu tekao potočić i nikome nije smetao jer je pukla cijev. Sanira se dio po dio i sve će izgledati puno ljepše a za goste se ne brinemo (oni će dolaziti – opaska Deblokada), tvrdi izvor portala Bugojno-danas.

Nedostatak snijega stvario je i probleme skijalištima u Sloveniji, iako se ona nalaze na puno visočijim nadmorskim visinama od Rostova.

Mjesec dana nakon otvaranja sezone slovenski skijaški centri bore se s nedostatkom snijega i posjetitelja, a takve se prilike očekuju i do kraja mjeseca pa bi ovogodišnja sezona mogla biti gora i od prošle, koju su nazvali katastrofalnom, piše mariborski list “Večer”.

U islamofobičnoj epizodi “Rostovo – alkohol” jasno se vidi snažan ideološki napad koji je imao čak dvije etape. Prva je što je neotuđivo pravo vlasnika na vlastitu poslovnu politiku nedemokratski etiketirano, a druga što je izbacivanje alkohola iz ponude neutemeljeno predstavljeno kao razlog za pad posjete centru Rostovo.

Nažalost, mnogi su nasjeli na pogrešne interpretacije legitimnog poslovnog poteza. Nije pomogla ni logika koja kaže da alkohol nije nikakav preduslov za uživanje u skijanju. To se čak i međusobno isključuje.

DEBLOKADA.COM 

 

Slična objava:

0