Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Ove osobe su preuzele odgovornost za eventualne nerede, povrijeđene i stradale

Facebook grupa “Građanska incijativa” je podržala proteste koje se putem ove društvene mreže organizuju pod opcijom “Ostavke i vakcine”. Grupa političkih aktivista je najavila u srijedu 7. aprila proteste u Sarajevu i blokadu grada. Najprije će protestvovati ispred zgrade državnog parlamenta a onda i ispred sjedišta Vlade Federacije BiH.

Oni su najavili i blokiranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ukoliko se ne počnu, kako su naveli, rješavati problemi sa tom ustanovom. Oni tvrde da je zabrana ulaska u bolnicu, gdje se liječe pacijenti sa teškom kliničkom slikom, indikator da menadžment KCUS-a nešto krije. Možda ova grupa smatra da građani u odjeljenja gdje se bori za svaki dah pacijenata trebaju ulaziti kao na livadu. Ako bismo bili ironični, onda možemo i očekivati da ponude eksperte i zahtijevaju da oni iskontrolišu rad uposlenih infektologa, pulmologa i anesteziologa koji rade sa Covid oboljelim pacijentima. I bez toga, samo ometanje rada ljekara u KCUS-u, rizik je da tako direktno ugroze zdravstveni sistem i živote pacijenata.

Facebook grupu su utemeljili Elmedin Konaković i njegov stranački kolega Damir Saračević kao vid podrške Bogiću Bogićeviću. Sada je transformisana u online sabirno mjesto odakle treba usmjeriti masu prema institucijama u Sarajevu. Ova grupa je nedvosmisleno pokazala svoju političku opredjeljenost jer su ustvrdili da se “može vjerovati samo Vladi KS”. Onda su na jednom od tematskih objava koji je otvoreno kreirala izvjesna Aleksandra Tomić iskazali koje su im političke opcije bliske. To su u dominantnoj većini NiP, SBB, NS i SDP. Osim Aleksandre Tomić, ističe se i ime Kenana Musića, koji je pokrenuo članove grupe militantnim postom “Svi na ulice, nek’ padnu ubice”. I Azra Latifić je moderatorica ove grupe.

Aleksandra Tomić (lijevo na naslovnoj fotografiji), Kenan Musić (sredina), Azra Latifić (desno) i ostali pokretači ovakvih aktivnosti, zakonski preuzimaju odgovornost za bilo kakve nerede, eventualne štete, kao i ne daj Bože povrijeđene i smrtno stradale jer su ovakvi protesti u osjetljivom vremenu pandemije, izuzetno visokog sigurnosnog rizika.

DEBLOKADA.COM