Avdo Avdić kao visoki predstavnik za pravosuđe, nacilja pa smijeni

Avdo Avdić je objavio snimak koji će, sigurno, odrediti karijeru glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS razgovarao je u decembru 2019. godine sa danas odbjeglim “generalom” Milomirom Savčićem i njegovim braniocem Miodragom Stojanovićem. U presretnutom telefonskom razgovoru govore o namjeri državnih tužilaca Predraga Tomića i Izeta Odobašića da uhapse Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS koji je u tom trenutku bio osumnjičen da je, kao komandant 65. motorizovanog zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, počinio krivično djelo – genocid u Srebrenici.

“Hajde, sutra, idite Vi i Kiseli (Miodrag Stojanović) da date izjavu. Sutra morate otići. Već prekosutra će naredbu izdati. Sutra otiđi i da Kiseli kaže, ja sam došao sa svojim branjenikom da damo izjavu i to je to”, objašnjavao je Kojić osumnjičenom Savčiću. “Ako sutra ne odete, oni će prekosutra izdati nalog da prave cirkus od toga. Ne treba da se pravi cirkus od toga. Zovite odmah Kiselog i budite tamo u 9 – 10 sati”, objasnio je Kojić kako preduprijediti hapšenje već otići i samoinicijativno dati izjavu u Tužilaštvo BiH postupajućem tužiocu.

A sudbina glavne državne tužiteljice bi se mogla prelomiti kroz ovaj dio Kojićevog obraćanja svojim sagovornicima.

“Danas je kod Gordane bio nalog, jer ona parafira nalog za hapšenje i da se ide operativno prema Sipi. Izet Odobašić se svim silama bori da se hapšenje odradi,Tomić vrši pritisak na Gordanu. Gordana je sad u nezgodnoj situaciji koja se pokazala korektna i pustila ovamo ljudima da nam to prenesu i rekla im uradite tako”.

Nije sigurno da nečija izjava trećim licima može biti pravno iskoristiv dokaz o kršenju zakona i postulata tužilačko-sudske profesije, ali ovaj audio snimak krajnje i bespovratno kompromituje Gordanu Tadić jer javnosti ukazuje da je ona u dosluhu sa optuženima i njihovim saradnicima. Doda li se tome da, kako su saopćili iz Suda BiH, Tužilaštvo nije predložilo adekvatne mjere i pritvor za Savčića, jasno je da je institucija na čijem je čelu Gordana Tadić, pogodovala osumnjičeniku za genocid u Srebrenici.

Nakon što je kompromitirajućim snimkom primorao Milana Tegeltiju da se povuče sa mjesta predsjednika VSTV-a, a nakon čega je ovaj dokazao da nije nikakav borac za pravdu već atipično snishodljivi politički šarafčić, Avdić sada odlučno juriša i na Gordanu Tadić. S pravom. Ovo je ko zna koja afera koju ovaj novinar otkriva.

DEBLOKADA.COM

PREVIŠE SLIČNOSTI! Dubioza kolektiv, bh. verzija Rokera s Moravu