Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Razmotriti status teritorije na kojoj je počinjen i presuđen genocid

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da je krajnje vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

Potpredsjednik Salkić je još jednom naglasio da je vrijeme za ispravljanje nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju – saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

– Krajnje je vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid. Dvadesetpet godina nakon počinjenog genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, mi imamo vlast koja predstavlja bosanske Srbe, a koja negira počinjeni genocid, veliča ratne zločince, vrijeđa žrtve i provođenjem sistemske diskriminacije ponovo provodi etničko čišćenje u ovom entitetu – istaknuo je Salkić.

Po njegovim riječima, šutnja međunarodne zajednice i nedovoljna aktivnost podsjeća na 1992. i 1995. godinu i saučesništvo u ovom procesu.

U saopćenju se navodi da Bošnjaci i svi drugi koji vole Bosnu i Hercegovinu trebaju imati jasan i nedvosmislen konsenzus u vezi prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

– Isto tako i prema nedjelovanju međunarodne zajednice spram procesa koje vode vlasti u ovom entitetu, koji će za posljedicu imati etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka i Hrvata u budućnosti u ovom dijelu BiH. Svima nam je jasno da nisu svi iz međunarodne zajednice u prošlosti bili dobronamjerni i da nisu sva rješenja koja su predlagana, a mi prihvatili, bila dobra za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake – navodi Salkić.

Zbog toga je, dodaje on, krajnje vrijeme za čvrst, jedinstven stav i traženje ispravljanja nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.

U saopćenju se ističe da prijatelji Bosne i Hercegovine, istine i pravde u međunarodnoj zajednici trebaju prihvatiti bolnu istinu da se unutar političkog korpusa bosanskih Srba ne naziru predstavnici koji su spremni zagovarati katarzu u narodu kojeg predstavljaju, osuditi genocid, počinioce genocida i drugih teških zločina.

– Ove nesporne činjenice su više nego dovoljni razlozi za definiranje statusa ovog prostora bez dominantnog uticaja ovakvih politika.

Sve dok je ovakvo uređenje BiH sa teritorijom i imenom gdje ekskluzivitet ima samo jedan narod, čiji predstavnici otvoreno zagovaraju separatizam, Bosna i Hercegovina neće moći ići naprijed – smatra Salkić.

Navodi da će u očima građana ove zemlje i naših prijatelja u svijetu „sve više izgledati kao nemoguća zemlja, što i jeste konačan cilj politike Milorada Dodika i onih koji ga podržavaju u BiH i izvan Bosne i Hercegovine“.

– Ove činjenice nas obavezuju na traženje rješenja  koja će dugoročno donijeti stabilnost građanima ove zemlje i samoj državi, jer ona je kroz historiju bila moguća kao zajednička domovina svih njenih građana, samo je danas zarobljena ustavnim uređenjem koje je nametnuto građanima ove zemlje – navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.