Obilježeno 29 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, udruženja žrtava genocida i bošnjački predstavnici u Opštini Srebrenica obilježili su danas 29. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema svjedočenjima preživjelih, prije 29 godina to jest 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice je od strane srpskih vojnika zapaljeno desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica, i drugim…

Iz udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida kažu da je sramotno da za ovaj zločin, ali i mnoge druge, još uvijek niko nije odgovarao.

Amiru Kulagliću je 8. maja 1992. godine ubijen otac Safet.

“Moj otac je živio u svom stanu, preko puta zgrade starog MUP-a. Došli su i tražili mu pištolj, jer je bio policajac u penziji. Policajci kada krenu u penziju dobiju službeni pištolj, ali njegov pištolj je ukraden ranije kad je bio u bolnici. Onda su oni njega ubili u zgradi stare policije. Tog istog dana, ja mislim, da je ubijen i Jakub Abdurahmanović. Civili su ubijeni vatrenim oružjem, neki zaklani, neki živi zapaljeni u kućama ili ubijeni bojnim otrovima”, ispričao je Kulaglić koji je još jednom izrazio ogorčenje što za ovaj zločin niko nije odgovarao iako je prošlo 29 godina.

Zbog pandemije koronavirusa i ovogodišnje obilježavanje je proteklo simbolično bez velikog okupljanja građana. Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovao je manji broj građana, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji su položili cvijeće na spomen – obilježje ubijenim civilima.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, kaže da je zločin u maju 1992. godine „uvod u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici“.

”Ubijeni su bili civili. Uglavnom su to bile starije osobe, koje su ostale u svojim kućama, iako zločinci nisu gledali na dob osoba koje su ubijale jer iz porodice Suljić ubijena su četiri člana i to otac, majka i dvoje djece. Žalosno je da ni nakon 29 godina niko nije odgovarao za ovaj, ali i mnoge druge zločine. Ne preostaje nam ništa drugo nego da ponovo pozovemo nadležne instance da reaguju i pred lice pravde izvedu počinioce ovog zločina”, poručio je Fejzić.