Odata počast žrtvama na Kazanima, dogodine spomen-ploča

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je položio cvijeće i odao počast žrtvama stradalim na lokalitetu Kazani, na obroncima Trebevića.

– Već petu godinu dolazim na Kazane. Apelirao bih na Grad Sarajevo da se izgradi spomen-obilježje žrtvama jer bi na taj način Sarajevo pokazalo jedan otklon od onoga što se desilo na Kazanima u smislu distanciranja grada Sarajeva i građana, te Armije BiH, koja je u jednoj časnoj borbi branila grad i državu. Tako da ovo nisu zločini koje je sistemski počinila Armija BiH, već zločini koji su počinili pojedinci – rekao je Dunović.

Za izgradnju spomenika izdvojena su sredstva iz Kabineta potpredsjednika FBiH još u prethodnom sazivu, ali se od tada do danas ništa nije desilo.

U tom pogledu, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Samir Fazlić istakao je da je prošle godine urađen Program izgradnje spomen obilježja, te se nada da će do kraja godine i biti usvojen.

Na Kazanima danas su cvijeće položili i predstavnici  Srpskog građanskog vijeća – Pokreta za ravnopravnost u BiH.

– U posljednje 24 godine imamo neriješenih zločina u BiH. Tu je zatajilo i pravosuđe i tužilaštvo – poručio je predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH Zoran Jovanović, koji je danas odao počast nevino stradalim žrtvama.

 

0