Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

TUZLA! Izložba slika na Trgu slobode “Ramazan dušom djeteta”

Na Trgu slobode u Tuzli večeras je otvorena izložba slika “Ramazan dušom djeteta” na kojoj su predstavljeni radovi polaznica i polaznika Umjetničke likovne kolonije “Vršani”, koju predvodi Fikret Jahić – Vršanin, javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu Dana džamija Medžlis islamske zajednice Tuzla i Umjetnička likovna kolonija “Vršani” su organizirali izložbu na kojoj je predstavljeno 40-ak likovnih radova.

Sa slikom na kojoj su motivi Čaršijske česme u Tuzli predstavila se 11-godišnja Ema Ramić.

“Ovo mi je prva slika i trebalo mi je malo više vremena. Završila sam je za šest časova rada u radionici Fikreta Jahića”, kaže Ema Ramić.

Fikret Jahić ističe kako u školi slikanja koja egzistira u okviru Umjetničke likovne kolonije “Vršani” ima 28 učenica i učenika od prvog razreda osnovne škole do fakulteta.

“Teško mi je padalo kada dođe ramazan ili neki drugi mubarek dani da to sve tiho prođe. Odlučio sam pokušati makar malo da dočaramo ljepotu tih dana. Izložba se organizuje i na Dan džamija i to nije dan nikakve ljepote već je to dan kada su srušene sve džamije u vremenu agresije na BiH. Ponosan sam što smo mi čuvali bogomolje i nismo dozvolili rušenje”, kazao je Fikret Jahić.

U ime Medžlisa islamske zajednice Tuzla prisutnim na Trgu slobode obratio se Esmir ef. Hasanović koji je napomenuo kako je u periodu agresije na BiH pored genocida počinjen i urbicid i kulturocid.

“Ovo je jedna lijepa priča, a danas smo ovdje na 7. maj. Odabrali smo taj datum, jer je na taj dan 1993. godine srušena Ferhadija u Banjoj Luci. Govorimo to sa sjetom, ali ovog dana i s ponosom jer su naši ljudi, Bošnjaci, pokazali svoju snagu, jer smo izgradili sve porušene džamije i izgradili nove. Ovdje svjedočimo da će dobro uvijek nadvladati zlo”, rekao je Esmir ef. Hasanović.

Ramiz Salkić, podpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izrazio je nadu da će buduće generacije više cijeniti BiH i raditi za njenu dobrobit.

“Radujem se ovoj izložbi i ovom druženju, posebno što je izložba na 7. maj. Težak je to dan bio za sve nas u BiH, ali je rušenje Ferhadije nekako ‘kruna’ rušenja svih džamija na prostoru BiH, odnosno entiteta koji se nepravedno zove samo po jednom narodu. Srušeno je 614 džamija tokom agresije na BiH. Svi mi trebamo gledati u budućnost, da vratimo zajednički život i povjerenje. Ali u svakom trenutku moramo biti svjesni, kako jedna kasida kaže, nije vjetar srušio ni Aladžu, ni Ferhadiju, ni Arnaudiju, ni Atik džamiju u Bijeljini, ni druge džamije. Dakle, neko je to uradio. Neko ko nije zagovornik zajedničkog života i mira”, kazao je Salkić na otvaranju izložbe.