Džaferović povodom 4. godišnjice pokušaja puča u Turskoj: Takav narod ne može niko pokoriti

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u povodu četvrte godišnjice pokušaja puča, 15. jula 2016. godine u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, istakao da je turski narod te noći pokazao veliku i nezapamćenu hrabrost, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poštovani predsjedniče Erdogan, poštovani prijatelji u Republici Turskoj, danas se navršava četvrta godišnjica od vojnog udara u Republici Turskoj. Prošlo je četiri godine, ali posljedice ovog zastrašujućeg napada na turski narod i demokratske institucije još uvijek se osjećaju. Nikada ne smijemo zaboraviti šehide koji su te noći mučki ubijeni samo zato što nisu pristali na tiraniju, samo zato što su stali u odbranu svoje domovine i slobode svoga naroda. Neka im je vječni rahmet”, rekao je Džaferović u poruci objavljenoj putem videokonferencije koju su organizovali Ambasada Republike Turske u Sarajevu i Institut “Yunus Emre” Sarajevo.

“Sječajući se žrtava, sjećamo se i velike, u novijoj historiji, nezapamćene hrabrosti koju je turski narod pokazao te večeri, idući goloruk na tenkove i naoružane izdajnike kako bi se suprotstavio tiraniji i spasio svoju slobodu, dostojanstvo i volju oličenu i demokratskim vlastima na čelu sa predsjednikom Erdoganom. Takav narod ne može niko pokoriti”, kazao je Džaferović.

Naglasio je kako se ovakvi pokušaji vojnog udara nigdje i nikada ne smiju tolerisati.

“Zločinci su te noći 15. jula 2016. godine pokazali najveće moguće beščašće, izdaju i kukavičluk, što treba takođe dobro pamtiti kao pouku i opomenu, prije svega za Tursku, ali i za sva demokratska društva širom svijeta. Bio je to pokušaj terorističke organizacije FETO-a da protivno volji naroda pruzme vlast, koristeći golu silu i zločin. To se nigdje i ni pod kojim imenom ne smije tolerisati”, rekao je Džaferović, te dodao da je BiH bila među prvima koji su pružili podršku Turskoj.

“Lično sam se uvjerio, obilazeći turski parlament nakon pokušaja vojnog udara na šta su teroristi sve bili spremni. Podsjećam ovom prilikom da je država BiH bila među prvima u svijetu koje su bez ikakve zadrške dali podršku demokratski izabranim vlastima i narodu Republike Turske. Te noći, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao je bez imalo oklijevanja snažnu i nedvosmislenu poruku osude pučista”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je na kraju da su BiH i Turska dvije prijateljske zemlje sa izuzetno visokim stepenom političke, ekonomske i kulturne saradnje.

“Te odnose trebamo nastaviti razvijati i jačati u korist i za dobrobit naših naroda. Naša je obaveza da se zajedničkim snagama suprotstavimo svima onima koji ne žele mir i dobro našim narodima. Koristim ovu prililiku da uputim srdačne pozdrave i iskažem duboko poštovanje turskom narodu i vašem predsjedniku Erdoganu”, zaključio je Džaferović.