Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

NEGATORI GENOCIDA! Memorijalni centar Srebrenica traži zabranu emisije “Ćirilica”

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida 2021. godine realizovao studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije “Ćirilica” voditelja i urednika Milomira Marića, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Memorijalnog centra Srebrenica cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog “mejnstrima” u današnjoj Srbiji.

Naglasili su da će podnijeti prijavu Regulatornom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije “Ćirilica” i jutarnjeg programa na TV HAPPY. Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini i Srbiji da podrže ovaj zahtjev.

“U emisiju ‘Ćirilica’ se primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica ‘planiran zločin’ od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio ‘Srebrenicu u trenutku rastrojstva’, do onih uobičajnih o tome da su ubijani vojnici i naoružana lica”, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Dodaju da urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor.

“Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.