Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

ZAPALJENI U KUĆAMA! Godišnjica ubistva 60 Bošnjaka u općini Srebrenica

Zbog velike borbe i napora da sačuvamo, sudskim odlukama, dokazanu istinu o genocidu iz jula 1995., često su u sjeni dešavanja u Srebrenici od aprila 1992. do jula 1995. godine, saopćino je predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković i podsjetio na zločine Srba prema Bošnjacima od prije 29 godina.

Na današnji dan, 8. maja 1992. godine, u Srebrenici je zapaljeno 27 kuća u kojima je izgorjelo 12 osoba, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima (Skelani, Dobrak, Rešagići, Žabokvica, Liješće…). Ubijeni su nedužni bošnjački civili. Nakon 29 godina, za ove zločine još niko nije odgovarao. Ovim povodom Duraković i nekoliko bošnjačkih dužnosnika i članova porodica žrtava obišlo je neke stratišta koja se vežu za ovaj datum.

Za one koji danas nisu bili na obilježavanju ovog važnog datuma, želim ispričati jednu poučnu priču iz memoara Simona Vizentala, piše Duraković.

Priča je o večeri u kući preživjelog iz logora Mauthauzen, koji je u međuvremenu postao draguljar i napravio veliko bogatstvo.

On je Vizentalu rekao: “Mogao si postati milioner da si otišao u Izrael i vratio se arhitekturi. Treba pustiti prošlost i okrenuti se budućnosti. Život ide dalje.” Vizental mu je na to odgovorio: “Kad dođemo na drugi svijet, tamo ćemo sresti milione ljudi koji su poginuli u koncentracionim logorima. Kad nas oni budu pitali: Šta ste vi radili?, biće mnogo odgovora. Ti ćeš im reći da si postao draguljar, drugi da je gradio kuće, treći da se bavio preprodajom cigareta i kafe… A ja ću reći: Ja vas nisam zaboravio.”