Potvrđena optužnica protiv Milorada Krunića za zločine u Sanskom Mostu

Državni sud potvrdio je optužnicu koja Milorada Krunića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Krunić, koji pored bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Srbije, kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, tereti se da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije, 1992. godine počinio zločine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most.

“Tereti se da je 11. juna 1992. godine, predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća ‘Betonirka’ u logor ‘Manjača’, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila, koji su u povratku konvoja s ‘Manjače’ ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići – Hazići”, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Navodi iz optužnice, kako je rečeno ranije, dokazivat će se pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem preko 250 materijalnih dokaza.