NA RUBU SUKOBA! Konakovićevo djelovanje donijelo podjele i u džematima

Međubošnjački sukob je sve izvjesniji. I prije je bilo teških nesuglasica, svađa i političkih kriza koje su dijelile bh. društvo, ali sa pojavom Elmedina Konakovića u Sarajevu, vidljiva je jedna velika pukotina u bošnjačkom korpusu.

Do sada nije bilo tako izraženih oponenata čije glasačko tijelo je listom dolazilo iz muslimanske vjerski orijentirane populacije. SDA – SDP bio je front na ideološkoj liniji. S jedne strane muslimanski tradicionalisti, s druge, može se reći i ateističko građanstvo. Ta dva bloka sama po sebi su razdvojena, slabo gdje da imaju kontakt i blizinu u životnim situacijama.

Konaković je uspio nekako privući isti sloj glasača, s vjersko-kulturološkim identitetom, kao što ih ima i SDA. Nije jasno kako je omamio vjerničku populaciju kada je njegovo djelovanje suprotno svemu što ona jeste i što želi. Konaković je pokazao jasnu građansku i antitradicionalnu politiku tokom svog vladanja Sarajevom tokom 2019. Bratimljenje s Našom strankom i SDP-om nije moglo drugačije rezultirati nego održavanjem parade u Sarajevu. Slanje novčane pomoći Banjoj Luci i podrška tom etnički očišćenom gradu, optuživanje Bošnjaka za počinjenje genocida, nije bio gorki zalogaj kojeg je Konaković morao progutati da bi bio dio vlasti. To su bili potezi koje je svjesno vukao i koji su oslikavali njegovo lično stremljenje i politički pravac. Sjetimo se neoesdeesovskog vladanja Sarajevom u kojem se generali Armije RBiH omalovažavaju, a patriotizam progoni.

Bez obzira na ovo, i još mnogo ostalih djelovanja koja su suprotna potrebama i identitetu Bošnjaka-muslimana, oni su mu dali političku podršku. Tako je i politički animozitet dva vjernika, jednog koji je opredjeljen za SDA, drugog koji je pošao za Konakovićem, došao u srce bošnjačkog bića, u džamiju. Posljednja previranja u Sarajevu oko ostavke glavnog imama Kenana Musića teško je izdaleka shvatiti, ali je jasno da mirišu na sudar političkih struja unutar jednog ili nekoliko džemata.

Navedimo primjer posjete delegacije Naroda i pravde Novom Pazaru iz juna 2019. Član gostujuće delegacije Senad Skando na društvenim mrežama je objavio fotografiju druženja članova NiP-a sa Zukorlićem uz opis „Potrefili smo pravi džemat“. To znači da za Konakovića i autora ove Facebook objave Senada Skandu postoje i pogrešni džemati. Zar se ovdje jasno ne vidi zla kob koju donosi Konaković, ne samo u političkoj agori, već i u džamijama i džematima?

Teško će potpaljivi Konakovićevi nastupi uspjeti a nikoga ne zakačiti i povesti u grotlo međubošnjačke svađe, koja će svoje refleksije imati i u džamijama i džematima. Ovo dijeljenje Bošnjaka-muslimana nije isključivo Konakovićev uspjeh, to je rezultat zanemarivanja političkog odgoja dijela naroda. Narodu nije rečeno kako ispod vjerske deklaracije može stajati skrivena namjera. Ta greška i lakovjernost zamalo nisu uništili Tursku 15. jula 2016.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

SDA! Skandalozno je da su Forto i Konaković finansirali vrijeđanje majki Srebrenice