Da li smo i mi počeli braniti bh. suverenitet kritikovanjem drskih stranih diplomata?

Nakon što je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u američkom Senatu iznosio određene tvrdnje, Deblokada je objavila tekst ‘MATTHEW PALMER! Još jedan neučinkoviti diplomata koji će nam ukrasti povjerenje i godine?’. Odmah nakon toga uslijedila je reakcija predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koja je bila na tragu naše kritike. SDA je oštro reagovala i na govor visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku kada je ovu stranku predstavio kao partnera SNSD-u i HDZ-u u blokadi procesa formiranja vlasti.

Zatim je došla izjava predsjednika Francuske Emanuela Macrona o tome kako je ‘BiH tempirana bomba’ zbog, kako je istakao, povratka džihadista sa stranih ratišta. Ubrzo je uslijedila salva kritika iz BiH, od državnih zvaničnika, stranaka, do boračkih udruženja i nevladinih organizacija. Ipak, najbitniji je potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je pozvao na raport ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona. Ambasador je morao saslušati teze kako bi ih prenio u matičnu zemlju.

Reagovala je i sarajevska SDA povodom izjava američkog ambasadora u BiH Erice Nelsona. Njima su bile sporne pohvale na sastav Vlade KS i to što je, kako su objasnili iz SDA KS, pogrešno protumačio volju birača i broj glasova koje su dodijelili ovoj partiji.

Ova tri primjera kao da pokazuju da su se domaći dužnosnici prestali bojati svakojakih stranih diplomata i predstavnika. Iako je domaća računica svih ovih godina bila da nezamjeranjem i povlačenjem mogu dobiti naklonost, ispostavilo se da to nije tako i da mnogi stranci ne zaslužuju da im gluposti i grubosti budu prešućene. Mnogi od njih su sebi uzimali pravo da se ponašaju kao sudionici vlasti, kao autoriteti sa domaćim legitimitetom. Nadamo se da svjedočimo početku prakse čuvanja suverenosti BiH na ovaj do sada slabo korišten način – otvorenim kritikama i ostalim disciplinsko-popravnim mjerama prema stranim diplomata.

Tako ćemo postupiti po uzusima demokratije koje nam naglašavaju upravo ti stranci kada nam govore da bh. političari ne smiju biti nedodirljivi za kritike. Sada tu lekciju i pravo treba primijeniti i na strane političare i diplomate. U BiH svako može kritikovati pa i vrijeđati i linčovati predsjednika države, reis ulemu, nogometnog selektora, ali strance kao da ne smije. Toliki naš strah koji su osjetili, kao da im je bio podsticaj da sve više prelaze granice svog mandata i bezobzirnog djelovanja u i prema BiH.

Svakako, ovdje govorimo o slučajevima kada oni takve reakcije zaslužuju. Zato se treba biti oprezno da bi se zadržala mjera ukusa i utemeljenosti koju je odavno i mnogo puta prešao Milorad Dodik koji ne mari za strance mimo njegove volje pa ih često omalovažava, ignoriše i kritikuje.

DEBLOKADA.COM 

 

2+