Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

EKSKLUZIVNO! Konaković odbacio Adnana Delića i rokadom podržao novu paradu

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić iznio je ekskluzivne informacije o koalicionim pregovorima sarajevske Četvorke. Gostujući u programu Televizije Sarajevo, rekao je da ima saznanja da će premijer Kantona Sarajevo biti Edin Forto. Podsjećamo, Narod i pravda je imala osnovu da oni imenuju svog premijera pa su pregovori vođeni oko njihovog aAdnan Delića i Forte.

Ipak, najzanimljivija stvar krije se u iznesenim detaljima sa kojima je Zahiragić upoznao javnost. Tvrdi da je jedan od uslova u pregovorima bio da se održavanje LGBTIQ parade postavi na visoko mjesto među prioritetima rada nove vlade.

– Uslov koji je bio postavljen Narodu i pravdi od strane Naše stranke bio da Narod i pravda u program stavi paradu na vrlo visoko mjesto. Narod i pravda to nije prihvatila jer nisu smjeli zbog svojih glasača iako su, kada su bili na vlasti, omogućili tu paradu, što je licemjerno, jedno govoriti a drugo raditi, potvrdio je Zahiragić.

Ako je suditi po rečenom, Elmedin Konaković je nekako izbjegao da snosi direktnu odgovornost za sljedeću LGBTIQ paradu. Ipak, nije doveo u pitanje ostanak u takvoj koalicije čiji je jedan od prioriteta u radu da Sarajevom opet prošeta šarena povorka. Umjesto da se distancira od takvog koncepta, a slijedom deklaracije da su protiv LGBTIQ okupljanja i da njeguje tradicionalna i vjerska načela, Konaković je napravio prozirnu rokadu. Povukao je svog premijera i to mjesto ustupio Našoj stranci. Ipak, iako takvu stavku neće odobriti premijer iz NIP-a, jasno je da je Konaković takvoj agendi dao neophodnu političku snagu. Konaković je vjernike, koje možemo vidjeti i u redovima njegove stranke, poput dama sa hidžabima, iskoristio kao političku snagu koja će biti iskorištena za nešto protiv čega su svim svojim bićem. Gledajući iz perspektive glasača i simpatizera NiP-a, gubitak je dvostruk. Prvo je što je njihove glasove Konaković ugradio u politiku koja će opet organizovati paradu, i opet u u Sarajevo. Drugi je što je tako ispustio mjesto premijera koje ta stranka i njeni glasači u toj koaliciji zaslužuju shodno skupštinskom kapacitetu.

Treba podsjetiti da je za vladavine Konakvića i njegovih koalicionih partnera, Sarajevo 2019. godine dobilo prvu LGBTIQ paradu. Čak je i njegov kadar Admir Katica direktno učestovao kao institucionalna podrška njenim organizatorima a za šta je i dobio pohvale od njih. Da se može oduprijeti politikama koje nisu u skladu sa političkim i ličnim ubjeđenjima i što je u suprotnosti sa željama svojih birača, dokazao je novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je rezolutno odbio mogućnost da se parada održi u tom gradu. Konaković nije imao smjelosti i snage ostati vjeran proklamovanim načelima i žudnjama svog glasačkog tijela. Umjesto toga, upotrijebljava ih kao alatku za održavanje parade. To ne može prikriti ni rokada za premijersku poziciju. Usput, u korist Naše stranke žrtvovao je tu bitnu poziciju.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Šta će Milišić-Pepić sa činjenicom da je njena stranka organizator parade?