Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

TUZLANSKA LJEVICA! Kojović i Nikšić poklanjaju Čoviću pobjedu u Mostaru

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) prikupili su potpise za smjenu aktuelne Vlade. Time će u Tuzlanskom kantonu pokušati formirati novu vlast uprkos ranijim obećanjima Naše stranke i SDP-a da neće ulaziti u vlast sa PDA Mirsada Kukića, čime su očito obmanuti građani Tuzlanskog kantona, saopćili su danas Socijaldemokrati (SD) BiH.

U saopćenju citiraju Selima Bešlagića i Jasmina Imamovića, koji su ranije tvrdili da neće u koaliciju sa PDA.

“Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA”, izjavio je ranije Bešlagić.

Jasmin Imamović, koji je, prema njegovim riječima, zastupnik građana Tuzle, izjavio je poslije općih izbora da bi svaki dogovor njegovog SDP-a s nacionalistima značio kršenje obećanja datih građanima pred izbore.

“Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA”, izjavio je u intervjuu za “Oslobođenje”, citirali su iz SDBiH.

“Šta se promijenilo? SDP je, zajedno sa SDA i SBiH, dogovorio principe zajedničkog djelovanja te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko. U Doboju je SDP potpisao sporazum sa SNSD-om Milorada Dodika, kojim bi za glasove gradonačelniku dobli učešće u vlasti. Aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od rukovodstva SDP-a Srebrenica, zarad ličnih interesa, još jedan je pokazatelj odnosa funkcionera SDP-a prema svojim članovima, ali i prema građanima BiH”, navode iz SDBiH.

U saopćenju dodaju da to nije jedini slučaj koji je zabilježen u Podrinju.

“Naime, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, ‘Transparency International’ podnio je krivične prijave u kojima se i predsjednik OO SDP Bratunac sumnjiči za izborne prevare. Tako je Adil Osmanović (Taran) prikupljao lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao Srđanu Rankiću i drugima radi registracije za glasanje poštom iz Srbije. Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uvjetom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove. Međutim, u Mostaru Dragan Čović zadovoljno trlja ruke, jer će mu Nikšić i Kojović rasipanjem glasova pokoniti pobjedu. Toliko o principijelnosti SDP-a i Naše stranke”, zaključuje se u saopćenju SDBiH.