Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Neka Inzko djeluje ili prepusti poziciju nekome ko ima više političke smjelosti

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić smatra da vodeći probosanski političari i intelektualci moraju, kako je rekao, odgovoriti Miloradu Dodiku na njegove provokacije.

Reagirajući na Dodikove izjave da se “Republika Srpska ne smije odreći svojih utemeljivača, a jedan od njih je Momčilo Krajišnik” te na njegov zahtjeva na sjednici Predsjedništva BiH da se oda počast preminulom Krajišniku minutom šutnje, Kurtćehajić kaže da je na sceni “otvorena fašizoizacija na prostoru RS na čelu sa Miloradom Dodikom“.

-Jer šta je fašizam ako to nije veličanje presuđenih ratnih zločinaca i davanje imena po njima ulica ili domova. Tražiti minutu šutnje od Predsjedništva BiH preminulom presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku je jednako kao kad bi Nijemci tražili minutu šutnje za Geringa ili Gebelsa i predstavlja vrhunac političkog bezobrazluka – smatra Kurtćehajić, saopćeno je iz Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Ocjenjuje da je ova najava prošla prilično nezapaženo i bez adekvatne reakcije “o čemu treba da se dobro zamisle politički vrh, ali i intelektualni establišment u BiH“.

Pasivnost i nijemo posmatranje probosanske političke i intelektualne elite, ističe on, mora se prekinuti jer se ne urušava neka druga država nego naša jedina domovina BiH.

Kurtćehajić je mišljenja da je i međunarodna zajednica kriva jer ne sprečava ovakve Dodikove postupke, te navodi da “naši politički faktori moraju tražiti od međunarodne zajednice da ozbiljno reaguje i u korijenu sasiječe ovakva ponašanja Dodika“.

Također, poručuje da visoki predstavnik Valentin Inzko, ako ne smije ili ne želi da zaustavi Dodika koji generiše takvu podijeljenost u BiH koja može proizvesti pogubne posljedice i ugroziti mir, podnese ostavku i prepusti poziciju nekome ko ima više političke smjelosti.