Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

KAVAZOVIĆ! Turski narod nam često pomaže da rane od dušmanske ruke što brže zacijele

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je da veličina novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nije u njenoj monumentalnosti, već u ljubavi koja je pokazana i prijateljstvu koje je iskovano i učvršćeno između naroda i vjerskih zajednica BiH i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je u obraćanju na svečanom otvaranju novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravio prisutne i iskazao zahvalnost donatorima koji su na početku izgradnje podržali svojim velikim prilozima, na čelu s Fahrudinom Radončićem, kao i Bakiru Izetbegoviću koji se, kako je kazao, nesebično zalagao kod predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da podrži izgradnju ovog zdanja.

“Neka je Božije zadovoljstvo i bereket nad našim dobrotvorima, vakifima i prijateljima iz Republike Turske, koje predvodi zamjenik ministra kulture i turizma Serdar Cam, a s kojim je direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Burhan Ersoy. Posebno me raduje prisustvo predsjednika Diyaneta Republike Turske gospodina Alija Arbaša, našeg istinskog prijatelja i pomagača, te ambasadora ove velike zemlje u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina“, rekao je Kavazović.

On je pozdravio i svog prethodnika reisu-l-ulemu Mustafu Cerića i predsjednika Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safeta Softića, kao i cijeloj ulemi, muftijama, muderisima i imamima.

“Dragi prijatelji! Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednica muslimana, čija je misija pozivanje na dobro, a odvraćanje od zla. Živeći na tlu Bosne i Hercegovine, u Sandžaku, domovinskim zemljama i u dijaspori, izgradili smo veliki broj objekata koji služe toj misiji, džamija, tekija, hanikaha, medresa, fakulteta, imareta, sirotišta, studentskih domova i drugih. U njima se o našoj vjeri govori i ona se predstavlja vjernicima. Neka od tih zdanja su postala simboli naše materijalne kulture na ovim prostorima“, rekao je Kavazović.

Ističući kako se danas otvara još jedno lijepo zdanje Islamske zajednice, Kavazović je kazao da je to sjedište reisul-uleme i administrativno sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Iz ove kuće će, ako Bog da, ići neophodne smjernice i napuci našoj mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi. Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima. U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad. Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu. Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad“, poručio je Kavazović.

On je naglasio da zdanje koje je danas otvoreno nije samo zgrada, već da je to i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća bosanskohercegovačkog urbanog i graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima. Dodao je da su profesor Zlatko Ugljen i arhitekta Husein Dropić i atelje iz Tuzle to znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekat.

Kavazović je zahvalio i libijskom narodu i bivšem lideru te zemlje Muameru Gadafiju, koji je imao namjeru da odlučujuće učestvuje u njegovom finansiranju.

“Posebno poštovanje i zahvalnost u ime cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i našeg vjerničkog naroda iskazujem velikom turskom narodu i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu. Mnogo puta su se prema nama odnosili kao prema najrođenijoj braći, obnavljajući naše graditeljsko naslijeđe i pomažući nam da duboke rane od dušmanske ruke što brže zacijele i da se uspravimo. Cijeli tim ljudi, na čelu s dvojicom direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske, sadašnjim Burhanom Ersoyom i njegovim prethodnikom Adnanom Ertemom, posebno su zaslužni za dovršetak ovog zdanja. Njihova predanost i posvećenost poslu ostat će naša inspiracija. Mog brata i prijatelja, predsjednika Dijaneta Alija Erbasa, kao i zamjenika ministra gospodina Serdara Cama, želim zamoliti da prenesu narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoganu, Allah ga sačuvao, našu zahvalnost na nesebičnoj pomoći muslimanima u Bosni i Hercegovini u ovom poratnom periodu“, rekao je Kavazović.

Kavazović je zahvalio i bosanskohercegovačkim umjetnicima, koji su poklonili svoja vrijedna umjetnička djela i dodatno oplemenili novoizgrađeno zdanje.

“Veličina ovog zdanja nije u njegovoj monumentalnosti već u ljubavi koju smo pokazali i prijateljstvu koje smo iskovali i učvrstili između naša dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka-muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Diyaneta. Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu“, zaključio je Kavazović.