IRONIJOM PROTIV LAŽI! Nikšiću, vidi prodavača, sve banditi i milioneri

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić zgrozio je veći dio javnosti Facebook objavom u kojoj je htio donijeti neka svoja navodna saznanja o pijaci Markale tokom rata. Ovaj član “Četvorke” sve to je komentirao na način da je, gledajući reakcije po društvenim mrežama, uvrijedio i naljutio one koji su tokom opsade bili u Sarajevu. Učinio je to 5.2.2021. na 27. godišnjicu masakra u kojem je srpska artiljerija granatom pogodila ovu pijacu i ubila 68, a ranila 142 ljudi. Vidljivo je da je Nikšić dio odgovornosti za ratne patnje, ali i za stradanje na Markalama htio vještim manipulacijama prebaciti i na vlasti u Sarajevu.

Nikšić je ovo napisao:

– Kažu da se po basnoslovnim cijenama prodavala ne samo roba koja je švercovana u grad kroz “tunel spasa”, već i sadržaj paketa humanitarne pomoći namijenjene upravo civilima, tj. građanima Sarajeva. Ako je ovo istina, onda to čini masakr na Markalama još tužnijim i kompleksnijim jer su se civili/građani Sarajeva našli na ovom mjestu na današnji dan 1994. ne samo zato što su bili u potpunosti prepušteni sebi, da se sami snalaze i preživljavaju u ratnim uslovima, već i zato što su bili izloženi iznudi, tj. prisiljeni od strane gospodara rata da, pored švercovane robe, prodaju i kupuju i humanitarnu pomoć koja im je praktično pripadala i koja im je morala biti podijeljena na siguran i organizovan način u toj trećoj ratnoj godini, objavio je zastupnik “Četvorke”.

No, koliko je Nikšić predimenzionirao stvarno stanje tokom rata, na ironičan način je pokazao Mensur Graca, analitičar društevnih i političkih pitanja. On je uz svoju rekaciju priložio nekoliko fotografija na kojima se vidi da su se na Markalama nudili tek poneki artikli u veoma malim količinama.

– Evo Damire Nikšiću te pijace na kojoj su izvlačeni milioni maraka od tada prebogatih stanovnika Sarajeva. Ovdje se uzimalo lopatom dok si se ti patio po Americi. Vidiš ti kakvih je sve roba i artikala bilo, ma nema robe na dunjaluku a da je nije bilo na Markalama. Najgore je bilo izabiranje, tačno se nismo mogli odlučiti sta da pazarimo. Robe da ti oči stanu. A vidi ovih prodavača, sve organizovani banditi, milioneri samo se preobukli da ih UNPROFOR ne prepozna. Svaki dan se ovdje obrtalo izmedju 200 – 300 maraka a nekad je znalo i do četiri stoje da se nagura. Obogatili se banditi na račun naroda toliko da jos uvijek troše.

 

DEBLOKADA.COM

STAVOVI KAO KOD NEGATORA BiH? Čak 40 posto podrške Damiru Nikšiću dolazi iz RS-a