Otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice, Bećirović i Trojka nisu došli

Svečanim presjecanjem vrpce u Sarajevu je otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Riječ je o impozantnom zdanju s 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Na svečanoj ceremoniji otvorenja odlomke iz Kur'ana, svete knjige muslimana učio je hafiz dr. Mensur Malkić. Prikazan je i kraći promotivni video, a održana su i prigodna obraćanja, a govorili su i zvaničnici iz Republike Turkiye, koja je pomogla u realizaciji projekta. Programu je prisustvovao i ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Dovu je proučio bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa ef. Cerić.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine. Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je impozantno zdanje sa desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na Sarajevo. Predviđeno je da se u objekt presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa kancelarijom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika.

Prelijepo zdanje na Kovačima u Sarajevu