Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Federacija dobila 10,7 km autoputa sa mostom i graničnim prelazom

Svečano je otvoren međunarodni granični prelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Granični prelaz i most Svilaj je izuzetno važnan granični prelaz koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na Koridoru 5C.

Most su službeno otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Izgradnja mosta je završena u maju prošle godine. Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara.

Iako je u julu prošle godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, do danas nije otvoren za saobraćaj.

Most se nalazi na autoputu Koridora 5C Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Granični prelaz je povezan s 10,7 kilometara autoceste Svilaj – Odžak dio Koridora 5C koja još od 2017. godine čeka na početak korištenja.

Ukupna vrijednost radova na izgradnja dionice Svilaj – Odžak je bila 69,2 mil eura sa PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i grant sredstvima koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvođači radova na ovoj dionici su bili austrijska kompanija Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP. Na dionici se od značajnih objekata nalaze  četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za životinje, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.