Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat

Dom zdravlja Konjic u petak je dobio savremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante kroz projekt “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH”.

Navedeni projekt finansira se iz sredstava Općine Konjic i sredstava Grant sheme koje je obezbijedila Vlada FBiH i Vlada Švicarske putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP, objavili su iz te općine.

– Općina Konjic je nastojeći Konjičanima stvoriti uslove za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, budžetom za 2021.godinu planirala sredstva za njeno unapređenje i kroz ovaj projekt nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 maraka i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu – kazao je tokom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini Konjic, Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući da je ovo prvi put da Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ovog kvaliteta, što će mnogo značiti u daljem radu.

– Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kada je riječ o prevenciji – kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti pozivajući građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic.

S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području općine Konjic, u proteklim danima organizovana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina, naveli su iz Općine Konjic.