Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Za izgradnju brzih cesta i autocesta 118,2 miliona maraka

Vlada Federacije BiH usvojila je u četvrtak dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona maraka.

Od toga je 35 miliona maraka namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje, uključujući i prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, zatim 4,7 milijuna maraka za izgradnju mostarske južne obilaznice te 30 miliona maraka za izgradnju brze ceste Prača – Goražde (lot1 i lot2 tunel Hranjen – faza 1. u dužini od 5.500 metara).

Iznos od 6,5 miliona maraka namijenjen je za projekat izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M17 i M17.4, te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru.

Za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik, na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, osigurano je 20 miliona maraka.

Za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu (dionica Stup – Buća Potok – Pofalići – Velešići – Bentbaša) planirano je šest miliona maraka te jedan milion za sanaciju i rekonstrukciju ceste M-15 (dionica entitetska linija – Sanski Most 1 – Kamičak).

Drugom današnjom odlukom Vlada je na ime kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima za izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, osigurala 15 miliona maraka za izgradnju i rekonstrukciju 1. transverzale, čiji je implementator Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.