Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Uspješno obavljeno ispitivanje turske jurišne bespilotne letjelice Bayraktar Akinci

Turska jurišna bespilotna letjelica Bayraktar Akinci (TIHA), koju je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima proizvela kompanija Baykar, danas je uspješno prošla prvo testno ispaljivanje municije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Baykara navodi se da je uspješno obavljeno testno ispaljivanje bespilotnom letjelicom TIHA u okviru projekta kojeg predvodi Direkcija za odbrambenu industriju Turske (SSB). Istaknuto je da se radi o prvoj turskoj jurišnoj bespilotnoj letjelici.

Jurišna bespilotna letjelica Bayraktar Akinci (TIHA) proizvedena je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima, a u testnom ispaljivanju je korištena “pametna“ municija MAM-C, MAM-L i MAM-T koju je proizvela turska kompanija Roketsan.

Testno ispaljivanje je direktno praćeno iz Centra za obuku i analizu Akinci u gradu Corluu na sjeverozapadu Turske. Tokom testiranja precizno su pogođeni svi zacrtani ciljevi.

Praćenju testnog ispaljivanja prisustvovali su šef SSB-a Ismail Demir, direktor Baykara Haluk Bayraktar i drugi članovi tima koji je radio na proizvodnji jurišne bespilotne letjelice.

Turska kompanija Baykar, koja je specijalizirana za tehnologiju bespilotnih letjelica, saopćila je u novembru 2020. godine da je uspješno proveden test autonomnog slijetanja i uzlijetanja jurišne bespilotne letjelice Akinci, u sklopu turskih planova za jačanje vojne industrije.