Ohrabriti Inzka da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida

Pročitali smo stav ambasadora koji danas nisu došli na sastanak sa liderima probosanskih političkih stranaka i mi kao Bošnjaci, žrtve genocida poštujemo stavove zemalja i međunarodnih institucija u našoj zemlji. Smatramo da je budućnost Srebrenice i naše zemlje zajednička budućnost svih nas koji u njoj živimo zasnovana na demokratskim principima i zagarantiranim ljudskim pravima bez diskriminacije bilo kog građanina naše zemlje, navode iz Inicijative ‘Moja adresa: Srebrenica’.

Izražavaju uvjerenja da su stavovi ambasadora u dopisu liderima u kojima odbijaju sastanak, iskreni i zasnovani na principima koji štite vladavinu prava i izgradnju društva bez diskriminacije.

Koalicija Moja adresa: Srebrenica uložila je apelaciju Ustavnom sudu BiH, te vjeruje da će Ustavni sud donijeti odluku bez pritisaka zasnovanu na pravu i da ona neće biti politička.

Bošnjaci Srebrenice okupljeni u Inicijativu Moja adresa: Srebrenica, uprkos tome što su i sami preživjeli genocid, nemaju problem da sjednu i razgovaraju sa predstavnicima srpskih političkih stranaka, niti imaju problem da načelnik opštine Srebrenica bude Srbin izabran na demokratski način, ali je došao trenutak da kažemo da jeste problem da pregovaramo sa načelnikom opštine koji negira genocid počinjen nad Bošnjacima u opštini na čijem je on čelu i glorifikuje one koji su odgovorni za zločin genocida, navodi se u saopćenju.

Inicijativa ‘Moja adresa: Srebrenica’ poziva članice PIK-a i predstavnike drugih međunarodnih organizacija i njihove predstavnike da ohrabre visokog predstavnika da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, jer bi time puno pomogao da se nakon odluke Ustavnog suda vezane za izbore u Srebrenici ponovo otpočne sa dijalogom i uspostavom izgradnje povjerenja i zajedničkog života i napretka za sve građane opštine Srebrenica.

Iz Inicijative ‘Moja adresa:Srebrenica’ navode kako su opredijeljeni za dijalog što su stranke koje trenutno čine ovu koaliciju u prethodnim godinama i pokazale.

Ističu da svakodnevna diskriminacija povratnika Bošnjaka, zabrana izučavanja bosanskog jezika, izgradnja crkve pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su ukopani posmrtni ostaci žrtava genocida jasno pokazuju svu njihovu nemoć i poniženja koja trpe posljednjih decenija u RS-u.

Demokratski provedeni izbori u Srebrenici i načelnik koji ne negira genocid uz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida bi sigurno stvorili pretpostavke za otvaranje razgovora o uspostavi vlasti u Srebrenici.

Poručuju ambasadorima kako su to standardi zemalja i institucija koje predstavljaju u BiH i da zajedno treba nastaviti izgrađivati, stvarati uslove i usvojiti standarde koje danas imaju zemlje EU kojima teži i Bosne i Hercegovina.