Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

KS pomaže u adaptaciji Upravne zgrade Memorijalnog centra Srebrenica

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo danas su potpisali memorandum o saradnji i sporazum o sufinansiranju adaptacije Upravne zgrade Memorijalnog centra, čija je ukupna vrijednost oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Od ukupnog iznosa Zavod za izgradnju KS daje 850.000 KM, a preostali iznos će obezbijediti Memorijalni centar Srebrenica. Riječ je o najvećem iznosu koji je neka institucija u ovoj godini osigurala za Memorijalni centar, a do kraja godine će centar imati ugovorene građevinske radove u kompleksu u vrijednosti oko dva miliona KM.

Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, istakao je da se ne radi o uobičajenoj finansijskog pomoći, nego o investiciji od strane Zavoda za izgradnju i Vlade KS te im se na tome zahvalio.

“Ovo je bukvalno ulaganje za memorizaciju genocida nad Bošnjacima u BiH, ulaganje za generacije koje dolaze, koje će imati priliku da svakodnevno dolaze u Memorijalni centar, da istražuju, da promiču istinu na svakom pedlju ove zemaljske kugle. Ne zaboravimo da su veoma jake snage koje poriču istinu, koje negiraju genocid i da su one puno jače nego što mi mislimo. Zbog toga je ovaj projekat zavoda i Vlade KS od izuzetne važnosti i moram reći da zaista su opravdali moje uvjerenje da budu dio nečega što bi trebalo u budućnosti da bude, kao što je i danas, sveto”, kazao je Hafizović.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, istakao je da je za one koji se bave gradnjom jedna od funkcija spomenika gradnja identiteta, najčešće nacionalnog.

“Dešavanja u Srebrenici ’95. godine su nažalost sastavni dio našeg identiteta”, naglasio je Hulusić.

Memorijalni centar u Srebrenici na čelu s direktorom Emirom Suljagićem napravio je javni poziv za sve one koji su zainteresovani da pomognu bilo koji način, na koji su u Zavodu odlučili da se jave.

“Ono što je na moje opće zadovoljstvo i ja vjerujem na zadovoljstvo svih nas je da možemo pomoći onako kako mi najbolje znamo iz Zavoda za izgradnju KS, a to je gradnja. Pored ovoga što su neke cifre i neki brojevi reći ću da je Zavod od početka od ideje izgradnje Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica učestvovao u izradama tehničke dokumentacije, pa sve do danas. Ja ću vam reći da mi to nikada nećemo prestati raditi. Stručno-tehničku pomoć u realizaciji ovog projekta će Memorijalni centar imati u potpunosti od strane Zavoda i ja hoću da vjerujem da smo se svi ovdje skupili zato što vjerujemo u jednu maksimu da gradnjom ovog objekta, gradimo identitet”, poručio je Hulusić.

Dodao je da što se njih tiče realizacija projekta može krenuti odmah, jer je sva projektna dokumentacija već gotova.