Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Dževad i njegova ljubičica Fadila, ni bolest ne razdvaja zaljubljene

Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta objavio je prelijepu priču o ljubavi. Dževadu Ćosoviću iz Kopača kod Goražda nedavo su otrovane ovce. Tim povodom je Aličković sa svojim saradnicima posjetio Ćosovića kojom prilikom su mu poklonili šest ovaca kupljenih od povratnika. Uz čestitke svima koji pomažu ljudima u nevolji, ovdje prenosimo Aličkovićev zanimljiv post o Dževadu i njegovoj supruzi Fadili koja je već sedam godina na postelji. Pročitajte ovu dirljivu priču:

Ništa mi draže nema nego vidjeti iz dubine srca poštovanje dvoje starijih koji se vole i kojima vrijeme, mjesto, prilika ili neprilika ne mijenjaju osjećaje jedno prema drugom. Dževad Ćosović ima gotovo nepokretnu ženu koja nažalost ne može više raspoznati ljude oko sebe. Ali eto, nekada se desi da onom prekoputa baci osmijeh, da nešto pokuša da kaže i, nažalost, to samo ostane na pokušaju.

Kada smo stigli u Dževadovu kući, sjeli smo na kauče te sam tako sjeo pored kreveta Dževadove supruge Fadile. Sjedili smo nekih 15-ak minuta, a onda je na vrata ušao i Dževad. Ono što me je dojmilo, pogodilo, što mi je bilo slatko i veliko je to što je Dževad s vrata pogledao prvo u svoju ženu, okrenuo se njoj, prišao njoj i obratio se prvo njoj. “Ljubav moja, ljubičica moja, dušo, ma gdje si mi bona”, su bile samo jedne od svih izgovorenih riječi koje joj je Dževad uputio. Prišao joj, uzeo je rukama za lice koje je isti tren proizvelo manji osmijeh dragosti, i nastavio joj tako i dalje pričati.

Kao da sam predosjetio taj momenat, uzeo sam mobitel i snimio koliko sam uspio, i nažalost nisam upio sve od samog njegovog ulaska u sobu. Nakon što je Dževad prvo pozdravio i u ruke izljubio svoju ženu, nakon što joj je pomilovao kosu i nasmiješio joj se, ustao sam na noge da mu pružim ruku i zagrlim ga. Znao je da je puna kuća, da su “gosti” tu, ali njegova posvećenost ženi bila je jača od svega. Nakon toga Dževad se i poselamio s nama i popili smo kafu.

Koliko je bitno život provesti s nekim do starosti, s nekim ko te neće ostaviti da vehneš i propadaš i umreš sam, to znaju samo oni koji imaju srce za tako nešto. Dževad i Fadila imaju jednog sina i jednu kćer i ukupno pet unučadi. Lično sam mu zahvalan što na onakav način, kako svjedoče i snaha i kćer, svaki dan uđe u kuću i prvo se obrati svojoj voljenoj Fadili. Ono što je rekao Dževad taj dan nakon što sam mu pružio ruku što je takav, ostavilo nas je bez teksta i sastavilo nam knedle u grlu. “Eh, da samo ozdravi, pa i da se posvađamo al’ samo da mi je da je čujem da popričam s njom.”

Allahu smiluj im se. Amin, napisao je Aličković i pozvao podsjetitelje njegovog Facebook profila da podijele ovu Dževadovu priču da bi bila primjer poštovanja među onima koji žele da ostanu skupa.

DEBLOKADA.COM