SPECIJALCI PORUČILI TANOVIĆU: Sukobili ste heroje Šamarlića i Baručiju

Udruženje veterani Odreda policije “Bosna” Kantona Sarajevo je podnijelo načelniku Općine Novo Sarajevo i svim vijećnicima te općine inicijativu za dodjelu imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Vinku Šamarliću, pripadniku Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, Odreda policije “Bosna”, saopćili su iz ovog udruženja.

– Prvo, želimo da se iskreno zahvalimo našim saborcima iz Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo i Savezu “Zlatni ljiljani i zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo koji su nas podržali upućivanjem inicijative načelniku Općine i Općinskom vijeću Novo Sarajevo. Također, želimo da se zahvalimo i klubovima političkih stranaka i vjećnicima koji su podržali naše inicjative.

Drugo, želimo se zahvaliti načelniku i vijećnicima koji su donijeli Odluku da se Zona sporta i rekreacije nazove Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Vinko Šamarlić”. Međutim, ovo nije bila naša inicijativa, niti inicijativa Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo i Saveza “Zlatni ljiljani i zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo. Nismo mogli niti pretpostaviti niti zamisliti da će se ime Vinka Šamarlića sukobiti sa imenom Šemse Baručije, koji je također naš heroj – ističu iz Udruženja i dodaju:

– Poštovani načelniče i vijećnici, poštujemo iskrene namjere, ali ih u ovom slučaju ne vidimo. Imena naših heroja i dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nisu za kompenzacije u političkim igrama. Vi koji ste donijeli ovakve odluke preuzmite odgovornost za to i nemojte nas borce uvlačiti u vaše prljave igre.

Na kraju želimo vas podsjetiti, posebno one koji nisu bili sa građanima Sarajeva u teškim danima agresije, da se u našoj jedinici tokom agresije borilo 1.376 specijalaca, od kojih je svoje živote dao 81 specijalac, među kojima i jedna djevojka. Ranjeno je 270 specijalaca, među kojima neki i više puta. Naša jedinica je dobitnik Ratne zastave, kao jedina policijska jedinica i Policijskog štita.

Ističu da su njihovi pripadnici nosioci pet Medalja za hrabrost, četiri Zlatna ljiljana, jednog Ordena zlatnog grba sa mačevima, 86 Zlatnih policijskih znački i 59 Srebrenih policijskih znački od kojih je većina dodjeljena posthumno.

– Naša jedinica i naš prvi komandant dobitnici su i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. A naš Vinko Šamarlić, Zmaj od Bosne, nosilac je “Zlatne policijske zvijezde”, “Medalje za hrabrost” i “Ordena zlatnog grba sa mačevima” i poginuo je u žestokoj borbi prsa u prsa u Zagorskoj ulici nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barcelonu – naglašavaju iz Udruženja.