SREBRENICA! Nezadovoljstvo odlukom Suda BiH o lokalnim izborima

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici. Na ovaj način potvrđene su odluke koje je Centralna izborna komisija donijela 21. januara ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predizborne koalicije stranaka sa srpskim i bošnjačkim predznakom u Srebrenici uputile su žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku o poništavanju izbora u Srebrenici. Srpska koalicija “Zajedno za Srebrenicu” se žalila zbog povrede pravila postupka, pogrešne primjene materijalnog prava, nepravilno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok se bošnjačka koalicija “Moja adresa Srebrenica” žalila na odluku da se ne poništi glasanje putem pošte. Sud žalbe nije uvažio, a u narednim danima biće održana sjednica CIK-a na kojoj bi trebala biti donesena odluka o održavanju ponovnih izbora na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, te dva mjesta za glasanje u odustvu.

Alija Tabaković, kandidat za načelnika koalicije “Moja adresa Srebrenica” kaže da nije zadovoljan dijelom odluke koji se odnosi na glasanje putem pošte.

“Nismo zadovoljni u tom dijelu da je greškom Centralne izborne komisije BiH onemogućeno glasanje stotinama ljudi koji su se uredno prijavili da glasaju, i tu je odgovornost CIK-a. Kada dobijemo odluku vidjet ćemo šta činiti dalje, koje su pravne mogućosti”, ističe Tabaković.

S druge strane Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a Srebrenica i predstavnik koalicije srpskih stranaka “Zajedno za Srebrenicu” takođe nije zadovoljan odlukom Suda BiH i za nju kaže da je politička.

“Politička odluka, jer je članica CIK-a Vanja Prutina-Bjelica najavila da će Sud potvrditi njihovu odluku što znači da je to dogovoreno u nekoj moćnoj ambasadi, i da je ovo predviđena stvar i nema veze sa pravom, pravdom i pravnom državom. Bez ikakvih argumenata, obrazloženja o radu tog ekspertskog grafologa, tih koji su radili te stvari, i ovo što se dešava izlazi iz okvira prava. Jasna stvar je da se radi o političkoj odluci i da ćemo u budućnosti imati sve težu situaciju ako ne dođe do izmjene izbornog zakona u BiH”, poručio je Pavlović.